agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Electrolux patronem konkursu Bocuse d'Or

Electrolux patronem konkursu Bocuse d'Or

2011-09-01 13:29:00

Całkowite skupienie na twarzach, precyzyjne ruchy i doskonała organizacja pracy, tak wyglądały zmagania kulinarnych mistrzów podczas polskiej eliminacji prestiżowego konkursu gastronomicznego Bocuse d’Or, który odbył się w dniach 26-27 sierpnia w Łodzi. Electrolux został w tym roku partnerem tego wydarzenia. W konkursie zwyciężył Marcin Jabłoński z Rozalina pod Warszawą, któremu pomagał Maciek Siątkowski.

Electrolux bardzo wysoko sobie ceni współpracę z profesjonalistami. Dzięki wiedzy zdobywanej od nich, może oferować klientom indywidualnym rozwiązania, które umożliwią każdemu osiąganie wspaniałych rezultatów w kuchni.

[[[zdjecie,4005,prawa]]] „Piekarnik parowy Combi Steam wydobywający głębię smaku z przygotowywanych potraw, chłodziarko-zamrażarki FreshFrost Free, w których żywność dłużej zachowuje świeżość czy płyta indukcyjna Infinite, dostosowująca pole grzewcze do kształtu naczynia, to tylko wybrane propozycje urządzeń Electrolux, które każdemu dadzą szansę zabłysnąć we własnej kuchni” - mówi Jarosław Dybowski, trener Electrolux - „Electrolux stworzył je opierając się na swoich doświadczeniach z urządzeniami profesjonalnymi, jako odpowiedź na oczekiwania konsumentów. A konsumenci coraz wyraźniej podkreślają - my też chcemy osiągać profesjonalne rezultaty.”

Dlatego wsparcie polskich eliminacji Bocuse d’Or w sposób naturalny wpisuje się w działania firmy. Electrolux wierzy, że tego typu inicjatywy pozwolą docenić kunszt szefów kuchni, będą umacniać w Polakach uznanie dla sztuki kulinarnej i zainspirują ich do rozwijania własnych umiejętności w tej dziedzinie. Bocuse d’Or jest prestiżowym, międzynarodowym konkursem gastronomicznym, w którym mogą wziąć udział kraje z całego świata. Konkurs promuje najnowsze trendy i nowoczesną kuchnię. W konkursie liczy się smak potraw, estetyka podania i oryginalność proponowanych kompozycji. Nazwa konkursu pochodzi od nazwiska słynnego francuskiego kucharza, lyończyka, Paula Bocuse`a, którego restauracja od 50 lat nieprzerwanie posiada najwyższą klasyfikację w słynnym kulinarnym przewodniku Michelin.

„Do rywalizacji zaprosiliśmy kucharzy, którzy później w Brukseli będą reprezentować Polskę" - powiedział Constant-Michel Labarre, prezes Academy Bocuse d’Or Poland. "Zespoły złożone z kucharza i pomocnika musiały w ciągu 5 godzin przygotować i zaprezentować danie mięsne z królika i danie rybne z jesiotra. Z tym trudnym zadaniem zmierzyło się 9 ekip kucharskich.”

Ich zmagania oceniało jury w składzie prezydent Academy Bocuse d’Or Estonii Dimitri Demjanov, prezydent Academy Bocuse d’Or Wloch Giancarlo Perbellini, prezydent Academy Bocuse d’Or Niemiec Patrik Jaros, prezydent Academy Bocuse d’Or z Grecji Miltos Karoubas , prezydent Academy Bocuse d’Or z Danii Jakob de Neergaard i Rafał Jelewski - Hotel Park Poznań - Bocuse d’Or Lyon 2011. Jury najwyżej oceniło potrawy przygotowane przez Marcina Jabłońskiego i Maćka Siąkowskiego z Rozalina koło Warszawy. Drugie miejsce zajął Kamil Skrok z Łodzi, któremu pomagał Kamil Bednarek, a trzecie Liliana Filipiak i Damian Kolasa także z Łodzi.

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe