agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
FagorMastercook a troska o środowisko naturalne

FagorMastercook a troska o środowisko naturalne

2012-02-14 10:58:00

FagorMastercook intensyfikuje działania mające na celu minimalizowanie negatywnego wpływu domowych urządzeń na środowisko naturalne. Firma stawia na ekologię produktów - od momentu ich zaprojektowania, poprzez proces wytworzenia, aż po ich transport. Dopełnieniem działań jest szeroka akcja edukacyjna skierowana do pracowników.

Strategia doskonalenia procesów produkcji oraz liczne inwestycje i wdrażanie innowacji technologicznych, pozwoliły firmie zmniejszyć aż o 91% ilość emitowanego pyłu na sztukę wyprodukowanego wyrobu, dodatkowo o 19% zmniejszona została ilość energii, o 4% - ilość gazu - wykazały badania, będące podsumowaniem trzech ostatnich lat działalności firmy w zakresie eko-zarządzania.

Urządzenia sygnowane marką Mastercook wyposażane są w nowoczesne rozwiązania, które pozwalają zmniejszyć ilość zużywanej wody, energii, gazu czy detergentów. Firma stawia na innowacyjne rozwiązania jak np. efektywną izolację w piekarnikach, automatyczną redukcję intensywności świecenia wyświetlacza w godzinach nocnych czy system czyszczenia pirolitycznego. Proekologiczny system dozowania środków piorących e-Dose w pralkach pozwala ograniczyć zużycie detergentów nawet o 50%. Zmywarki, wyposażone m.in. w czujnik Ecosensor, zużywają obecnie zaledwie 10 litrów wody na cykl. Z kolei lodówki, dzięki oświetleniu LED oraz precyzyjnemu ustawieniu temperatury osobno dla chłodziarki i zamrażarki, umożliwiają znaczne ograniczenie zużycia energii.

Jak mówi Ewa Paszkiewicz, Szef ds. Zintegrowanych Systemów ISO w FagorMastercook: "Także opakowania produktów marki Mastercook są w pełni ekologiczne - wykonane z folii, kartonu i styropianu, czyli materiałów, które w 100% nadają się do powtórnego przetworzenia, mają minimalną masę i wielkość, a przy tym zapewniają pełne bezpieczeństwo produktów podczas transportu". I dodaje: "Dbamy również o optymalizację efektywności przepływu towarów, w celu stałego zmniejszenia emisji CO2. Wykorzystujemy największe możliwe środki transportu, tak by jednorazowo mogło zostać przewiezione jak najwięcej produktów. W porównaniu z 2010 r., w roku 2011 udało się zmniejszyć o 23% ilość samochodów dostarczających komponenty do wrocławskich fabryk firmy, dzięki m.in. kompletowaniu wielu dostaw w jednym punkcie odbioru. Ważnym aspektem jest również gospodarowanie odpadami. W 2010 r. z rynku wtórnego zebrano ponad 3500 ton zużytego sprzętu, z czego 88% poddanych zostało odzyskowi i recyklingowi. Dodatkowo 1400 ton odpadów opakowaniowych poddano odzyskowi i recyklingowi, dzięki czemu możliwe jest ponowne ich wykorzystanie w produkcji".

Ekologiczne działania FagorMastercook nie ograniczają się do wytwarzanych produktów AGD i logistyki. Firma inwestuje również w edukację pracowników, poprzez organizowanie cyklicznych konkursów, akcji ekologicznych i miejsc informacji środowiskowej tzw. Eko-punktów. Wśród dotychczas zrealizowanych akcji znalazły się również: projekt Eko-praca, Eko-karki świąteczne oraz Eko-wakacje. Prowadzona segregacja odpadów oraz zbiórki zużytych baterii pozwala pracownikom FagorMastercook na zebranie ok. 42 kg w ciągu dwunastu miesięcy.

źródło: mastercook/agdrtv24.pl

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe