agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Rusza akcja edukacyjno-informacyjna Taste&Share

Rusza akcja edukacyjno-informacyjna Taste&Share

INNE / Aplikacje / 2017-10-12 07:04:00

Electrolux ruszył z akcją edukacyjną, w której zachęca Polaków do zmiany swoich zachowań i ograniczenia marnowania jedzenia. W ramach działań zaplanowanych pod wspólną nazwą Taste&Share uruchomiona została aplikacja mobilna ułatwiająca dzielenie się żywnością, wystartowała strona www z poradami i przepisami na gotowanie z resztek, a także odbędą się warsztaty kulinarne przeprowadzone pod okiem profesjonalnych szefów kuchni.

Globalna skala marnotrawstwa jest wielka - dotyczy to zarówno zasobów naturalnych Ziemi, jak i żywności. W dodatku to problem, w który bezpośrednio zaangażowany jest każdy człowiek - to nasze codzienne wybory wpływają zarówno na stan środowiska jak i ilość wyrzucanego jedzenia. Jak podają w swoim raporcie z 2016 roku Banki Żywności, Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. W ciągu jednego roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę.

Naszym obowiązkiem jest zmieniać świat na lepszy

Ograniczenie marnowania żywności staje się, zwłaszcza wobec tak dużej skali, kwestią niezwykle istotną.

- Co roku w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe. Inicjatywa taka jak Foodsharing pokazuje ludziom co zrobić, aby przeciwstawić się marnowaniu produktów spożywczych w tak dużej skali. Dodatkowo chcemy wskazać jak efektywniej wykorzystywać żywność, a także dzielić się nią. To od jednostek zaczyna się zmiana. Foodsharing to dzielenie się oraz dawanie produktom drugiego życia. Każdy z nas ma wpływ na rzeczywistość, my jesteśmy po to, by wskazać jak to zrobić - mówi Kinga Jeż z Foodsharing Kraków.

To właśnie dlatego Electrolux zdecydował się na rozpoczęcie programu Taste&Share, którego główną ideą jest edukacja, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. Nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwrócenie uwagi jak prawidłowo przechowywać żywności i jak gotować z resztek - takie są założenia programu.

- Jesteśmy liderem w produkcji urządzeń kuchennych, mamy w związku z tym obowiązek, ale także i możliwość przyczynienia się do rozwiązywania problemów związanych z przyrządzaniem i konsumpcją żywności. I to właśnie robimy, inicjując program Taste&Share. Chcemy wpłynąć na zwyczaje Polaków i dać im narzędzia, dzięki którym codziennie będą mogli ograniczać poziom marnowanego jedzenia - mówi Tomasz Sypytkowski, General Manager z Electrolux Poland I jak dodaje: W DNA naszej marki wpisana jest troska o środowisko naturalne. To od jego stanu zależy przyszłość nas wszystkich. Niemarnowanie żywności jest jedną z ważniejszych kwestii z tym związanych zwłaszcza, że problem ten dotyczy całego świata.

Małymi krokami do celu

Program Taste&Share składa się z kilku elementów będących inspiracją i motywacją do wprowadzania zmian do swoich codzienne czynności, które z czasem staną się oczywistym wyborem. Uruchomiona została nowa aplikacja mobilna Taste&Share. Powstała ona na dwa systemy operacyjne - Android i IOS. Aplikacja to platforma komunikacji ułatwiająca dzielenie się jedzeniem (zwłaszcza tym, które w innym wypadku trafiłoby do kosza).

 Zasady działania aplikacji

Każdy kto ma produkty spożywcze, których nie zje, a są one zdatne do spożycia może zgłosić je w aplikacji. Inny użytkownik, który uzna, że akurat te produkty są mu potrzebne, dzięki aplikacji, może skontaktować się z „ofiarodawcą” i odebrać od niego produkty. Użytkownicy mogą zgłaszać i wymieniać za pomocą aplikacji produkty i półprodukty spożywcze, a także gotowe dania. Zgłaszane produkty będą musiały być świeże oraz mieć  ważny termin przydatności do spożycia.

Na dedykowanej stronie internetowej tasteandshare.pl znajdują się porady dotyczące prawidłowego przechowywania żywności, a także przepisy na dania z produktów, które zostają w lodówce i często, z powodu braku pomysłu na ich wykorzystanie trafiają do kosza.

W Electrolux Taste Center w Warszawie odbędą się także warsztaty gotowania z resztek. Poprowadzi je Karina Zuchora, Szefowa Kuchni ETC, finalistka pierwszej edycji programu MasterChef. Karina udowodni, że dzięki znajomości kilku podstaw i odrobinie wyobraźni z bardzo przypadkowych produktów można wyczarować wyśmienite dania.

Cały projekt powstał przy współpracy z ekspertami i partnerami merytorycznymi - organizacjami pozarządowymi, dla których walka z marnowaniem to podstawa działalności. Należą do nich m.in: ekspert programu - Foodsharing Kraków, partnerzy WorldChefs, Zupa na Plantach z Krakowa, Zupa na Placu & Jadłostacja z Rzeszowa, MiserArt z Wrocławia, Podzielimy się z Warszawy oraz Fundacja AllIN z Krakowa, Liga Ochrony Przyrody, Fundacja Homo Sacer, Terazsrodowisko.pl, Ośrodek Działań Ekologicznych.

źródło: electrolux/agdrtv24.pl

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe