Amica wprowadza na rynek nową generację inteligentnych płyt indukcyjnych 3.0
Idealnie wysmażony stek; rosół, który nie kipi; gulasz, który nie przywiera do garnka, a może doskonale stopiona, gładka czekolada bez ryzyka przypalenia… Brzmi jak marzenie? Od tej pory gotowanie na indukcji może być prostsze niż kiedykolwiek dzięki nowej generacji płyt indukcyjnych 3.0 marki Amica z technologią HobControl Pro.
Gotowanie czasem wymyka się spod kontroli – coś wykipi, coś się przypali – co jest powodem frustracji. Płyty indukcyjne 3.0 z technologią HobControl Pro to zaawansowany technologicznie sprzęt, dający pełną kontrolę nad efektami gotowania. Efekt już nigdy nie będzie kwestią przypadku. Polski producent sprzętu AGD Grupa Amica stawia na produkty intuicyjne w obsłudze, wielofunkcyjne oraz pozwalające zoptymalizować koszty eksploatacji. Teraz producent poszedł o krok dalej i właśnie wprowadził na rynek nową generację płyt indukcyjnych 3.0 – zaawansowanych technologicznie, pozwalających obniżyć zużycie energii nawet o 40% w porównaniu do tradycyjnej płyty ceramicznej. Oprócz tego, pojawiły się zupełnie nowe funkcjonalności płyt, które ułatwiają codzienne zmagania kulinarne i oszczędzają czas.
– Czas jest obecnie jedną z najcenniejszych walut, jaką dysponujemy. Zdajemy sobie sprawę z ilości codziennych obowiązków, z którymi zmagają się nasi klienci, dlatego zaprojektowaliśmy nowe płyty indukcyjne działające na podstawie inteligentnych algorytmów, które na bieżąco mierzą temperaturę pola i precyzyjnie dobierają właściwą moc grzania w zależności od tego, co aktualnie dzieje się w garnku. Płyty indukcyjne 3.0 z technologią HobControl Pro pozwalają na wybór odpowiedniego programu temperaturowego, dostosowanego do metody gotowania, za pomocą jednego dedykowanego sensora na panelu sterowania. Dzięki temu mamy pewność, że wszystko jest pod kontrolą – nic nie wykipi, nie przywrze i nie tracimy czasu na niepotrzebne czynności w kuchni, m.in. ciągłe mieszanie podczas gotowania. Co więcej, korzystanie z precyzyjnych programów temperaturowych to również mniejsze zużycie energii – płyta zawsze dobiera adekwatną moc grzania i dzięki temu unikamy strat energii – mówi Joanna Walczak, Menedżer ds. komunikacji marketingowej marki Amica.
Producent podkreśla, że nawet w trybie standby pobór energii płyty indukcyjnej nowej generacji jest o połowę mniejszy od tego wymaganego normami.
Jak działają precyzyjne programy temperaturowe?
Funkcja HobControl Pro to 4 precyzyjne programy temperaturowe. Na panelu sensorowym płyty indukcyjnej umieszczone są odpowiadające im czytelne ikony. Dotknięcie wybranej z nich uruchamia odpowiednio jeden z programów: do topienia w 40oC, duszenia w 70oC, gotowania na wolnym ogniu w 90oC oraz grillowania w 200oC. Następnie inteligentny algorytm samodzielnie sczytuje temperaturę pola i precyzyjnie dostosowuje moc grzania, mając na uwadze wielkość i zawartość naczynia. Ta funkcjonalność umożliwia łatwe i szybkie ustawienie określonej temperatury zaledwie jednym palcem.
Stosowanie precyzyjnych programów temperaturowych gwarantuje perfekcyjne efekty. Przykładowo, jeśli potrzebna jest idealnie roztopiona czekolada o gładkiej i aksamitnej masie, włączyć należy program do topienia w 40oC, by osiągnąć pożądany efekt bez stosowania tradycyjnej kąpieli wodnej. Przygotowywanie gęstych sosów, powideł czy aromatycznego gulaszu jest wyjątkowo proste dzięki programowi do duszenia w 70oC. Program do gotowania „na wolnym ogniu” w 90oC utrzymuje stałą temperaturę potrzebną np. do uzyskania głębokiego i intensywnego smaku zupy. Program do grillowania w 200oC pomoże natomiast w wypieczeniu doskonałego steku czy przygotowaniu wyśmienitych dań stir-fry. A wszystko bez mieszania, kipienia i przypalania!
Pełna kontrola nad efektem gotowania
Nowa generacja płyt wyposażona jest w szereg innych przydatnych funkcjonalności, sprawdzonych w modelach indukcyjnych dostępnych do tej pory na rynku. Nowe płyty posiadają oczywiście czytelny i intuicyjny 14-stopniowy slider numeryczny, który pozwala precyzyjnie i szybko wybrać odpowiednią moc grzania. Każda płyta sama łączy dwa pola grzejne i dostosowuje powierzchnię grzania do kształtu i wielkości garnka dzięki funkcji automatycznego łączenia pól grzejnych AutoBridge. Co warte podkreślenia, pole płyty indukcyjnej nagrzewa wyłącznie dno garnka, dzięki czemu nie ma strat energetycznych. Stabilna moc grzania gwarantuje natomiast, że danie gotuje się lub smaży równomiernie, bez cyklicznych skoków mocy, dzięki czemu zawsze osiąga się doskonałe rezultaty. W przypadku pilnej potrzeby zwiększenia mocy grzania można skorzystać z funkcji PowerBooster. Zwiększona moc pola pozwala np. zagotować 0,4 l wody nawet w 60 sekund – wszystko dla większej oszczędności czasu.
Amica zapewnia, że nowe płyty indukcyjne przeniosą użytkowników na zupełnie inny, bardziej precyzyjny i ekologiczny poziom gotowania. A wszystko dla jak najlepszych efektów – by użytkownicy sprzętów polskiego producenta mogli zabłysnąć w kuchni, nie tracąc przy tym czasu na niepotrzebne czynności.
źródło: agdrtv24.pl