Samsung
Andrea Camastra w Masterchef – mistrz kulinarny i jego autorskie przepisy
W jednym z ostatnich odcinków programu MasterChef, Andrea Camastra - szef kuchni z gwiazdką Michelin, odkrył przed widzami swój kulinarny warsztat, przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Teraz i my możemy odtworzyć dania mistrza we własnej kuchni. Oto przepisy na smaczne i zaskakujące dania, które zrobią wrażenie na naszych gościach.
Andrea Camastra to wybitny szef kuchni, zdobywca prestiżowych tytułów, takich jak Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015. Zarządza kuchnią warszawskiej restauracji, która w 2016 roku, jako druga w Polsce, otrzymała najsłynniejsze w branży gastronomicznej wyróżnienie – gwiazdkę Michelin. Będąc gościem specjalnym programu Masterchef, prezentował swoje kulinarne umiejętności, wydobywając i łącząc intensywne i naturalne smaki, a tym samym inspirując widzów do eksperymentów w kuchni.
Gotuj jak mistrz
Teraz każdy z nas może odtworzyć w swojej kuchni dania na miarę gwiazdkowego szefa kuchni. Camastra podzielił się swoimi dwoma autorskimi przepisami. Pierwszy to przepis na nowoczesną kanapkę z wołowiną glazurowaną sosem BBQ, aromatycznymi przyprawami oraz słodkim wiśniowym sosem z kolendrą i imbirem. Camastra zaproponował też wyśmienity deser – sernik truskawkowy z pomarańczą i czekoladą. Podczas trwania programu dwie potrawy postawały jednocześnie. Było to możliwe dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™, który umożliwia pieczenie dwóch różnych dań w tym samym czasie, w odmiennych trybach i temperaturach, podczas gdy specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory zapobiegając przenikaniu się zapachów.
Autorskie przepisy Andrea Camastra
1. Nowoczesna kanapka z wołowiną
300-400 g dojrzewanego na sucho rostbefu wołowego
100 g czerwonej cebuli
100 g wody
100 g soku wiśniowego
80 g octu jabłkowego
70 g brązowego cukru
20 g marynowanego imbiru
40 g świeżych wiśni bez pestek
8 g chińskiej przyprawy pięciu smaków
szczypiorek
kolendra
pietruszka
ocet balsamiczny
olej sezamowy
ziarna sezamu
limonka
bułeczki do burgerów (nie za duże)
sos BBQ
Wołowinę wyjąć wcześniej z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. . W tym czasie wyprażać przyprawę pięciu smaków na bardzo małym ogniu, w garnku. Kiedy przyprawa będzie już lekko uprażona, dodać wszystkie płyny i brązowy cukier a następnie szybko doprowadzić do wrzenia. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną na mandolinie na bardzo drobne plasterki. Dodać drobno pokrojony imbir i zredukować o połowę. Następnie dodać świeże wiśnie i dalej gotować, aż całość nabierze lekko szklistej konsystencji. Doprawić do smaku solą, sezonowanym octem balsamicznym i dodać świeżą kolendrę, świeżą pietruszkę i szczypiorek.
Przygotowanie wołowiny: Postawić patelnię na gazie i bardzo mocno rozgrzać, usmażyć wołowinę. Ustawić piekarnik na 200 stopni i dokończyć pieczenie tak, aby mięso osiągnęło temperaturę między 54 a 60 stopni w środku. Zajmuje to od 4 do 8 minut, w zależności od wielkości steku. W kontroli temperatury w piekarniku Dual Cook Flex™ pomoże termosonda. Odłożyć mięso, aby odpoczęło, a następnie je zglazurować sosem bbq. Pokroić ogórek i zieloną cebulkę w długie, cienkie paski. Doprawić mikro zioła olejem sezamowym, ziarnami sezamu i limonką. Odstawić na bok. Następnie wszystko (mięso, sałatkę z mikro ziół, cebulę z wiśniami, imbirem, natką, szczypiorkiem i kolendrą) nałożyć do bułeczek.
2. Truskawkowy sernik z pomarańczą i czekoladą
- Ciasto:
185 g masła
170 g cukru
90 g miodu
300 g mąki tortowej
22 g proszku do pieczenia
130 g kwaśniej śmietany min. 30%
170 g jaj
160 g wiórek czekoladowych
skórka z pomarańczy
- Na sorbet truskawkowy:
550 g przecieru truskawkowego
190 g stabilizowanego syropu cukrowego
4 g kwasu jabłkowego lub soku z cytryny
ciekły azot
Na krem miodowy:
200 g mascarpone
50 g jogurtu naturalnego
70 g miodu
1 laska wanilii
- Na tatar truskawkowy:
150 g mielonych, świeżych truskawek
10 g fruktozy
oliwa z oliwek
sezonowany ocet balsamiczny
świeża mięta
W robocie kuchennym umieścić cukier, miód i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, używając końcówki uniwersalnej, aż masa nabierze jaśniejszego koloru. Następnie, dalej mieszając, przełączyć robot na maksymalną prędkość. W osobnej misce ubić jajka i kwaśną śmietanę. Do innej miski przesiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia, łącząc je ze sobą. Przełączyć na niską prędkość i powoli dodawać masę z jajkami oraz mieszankę z mąką, stopniowo mieszając na przemian, do momentu, aż wszystko będzie połączone. Następnie dodać wiórki czekoladowe i sól i dokończyć mieszanie ręcznie za pomocą łopatki. Umieścić masę w foremce i schować do lodówki na 15 minut, aby zastygła.
Sorbet: Krótko zmiksować ze sobą przecier truskawkowy i wszystkie pozostałe składniki. Umieścić wszystko w mikserze kuchennym i zmrozić sorbet ciekłym azotem. Umieścić w zamrażarce na 20 minut, żeby się ustabilizował.
Krem miodowy: Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki i umieścić w osobnej misce w lodówce.
Tatar truskawkowy: Posiekać truskawki bardzo drobno. Dodać łyżeczkę fruktozy i zostawić na kilka minut do macerowania. Odcedzić nadmiar soku i doprawić oliwą z oliwek, sezonowanym octem balsamicznym i miętą.
Ustawić piekarnik na 185 stopni i piec ciasto od 13 do 18 minut, w zależności od jego wielkości. Zaprezentować talerz według własnego uznania i udekorować świeżymi kwiatami.
Poza sprawdzonymi przepisami od mistrza, dla każdego domowego szefa kuchni niezwykle znaczenie mają urządzenia, na których pracuje. Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ ułatwi szybkie przyrządzanie potraw, które zachwycą naszą rodzinę i przyjaciół. Technologia DualCook pozwala przyrządzić dwa dania jednocześnie w różnych temperaturach, bez obawy o mieszanie się zapachów i smaków. Z przepisami od gwiazdkowego szefa kuchni i piekarnikiem Samsung Dual Cook Flex™ gotowanie jest czystą przyjemnością.
źródło: agdrtv24.pl