agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Badanie Samsung: Co pandemia zmieniła w naszych kuchniach?
Lodówka Grand+

Badanie Samsung: Co pandemia zmieniła w naszych kuchniach?

DUŻE AGD / Lodówki i zamrażarki / 2021-05-31 14:50:21

Ostatni rok przyniósł wiele zmian w naszym życiu, które nie ominęły także naszych kuchni oraz sposobu w jaki gotujemy, robimy zakupy i przechowujemy jedzenie. Firma Samsung postanowiła zapytać Polaków o wypływ pandemii na zmiany zachodzące w najważniejszym pomieszczeniu w domu. Wyniki badania komentuje dr Monika Hoffmann – technolog żywności i żywienia.

Polecane sklepy

RTV Euro AGDMedia ExpertMedia MarktNEONET

Rzadsze zakupy, większe zapasy

Z badań Samsung wynika, że aż 31% Polaków postanowiło zrezygnować z częstych wizyt w sklepie w czasie pandemii.* Małe zakupy stały się rzadkością – dziś wolimy wybrać się do sklepu raz w tygodniu z przemyślaną listą zakupów i wypełnić lodówkę produktami, z których będziemy korzystać przez kilka dni. Większa ilość produktów, także warzyw i owoców, wymaga od użytkowników posiadania odpowiednich warunków do przechowywania. Z pomocą przyjdą technologie w lodówkach Samsung, które zapewniają większą przestrzeń wewnątrz urządzenia oraz pomagają przedłużyć świeżość produktów. Na przykład dzięki technologii Space Max™ zyskujemy aż do 385 litrów pojemności przy zachowaniu takich samych rozmiarów zewnętrznych urządzenia. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu specjalnego systemu izolacji, który umożliwia zmniejszenie grubości ścianek. Oznacza to, że raczej nie zabraknie nam miejsca na większe zapasy.

Znaczna część zakupów spożywczych, które przynosimy do domu wymaga przechowywania w niskich temperaturach. Tylko dzięki takim warunkom zachowamy ich wysoką jakość, niezmienioną wartość odżywczą, a także zabezpieczymy żywność przed niekorzystnymi zmianami, które zachodzą na sutek podwyższonej temperatury, czy aktywności mikroorganizmów. W lodówkach, z tego samego powodu, musimy też umieszczać potrawy przygotowane w domu. Są też produkty, które nie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych, ale dzięki niskiej temperaturze dłużej zachowują świeżość i atrakcyjny smak i zapach. Dobrym przykładem jest tu szczelnie zapakowana kawa mielona, czy orzechy. Tak więc miejsca w lodówce nigdy dosyć i każda dodatkowa przestrzeń powoduje, że dłużej zachowamy wysoką jakość kupionej czy przygotowanej żywności. Warto też wiedzieć, że lodówka nie powinna być ciasno zapakowana. Ogranicza to cyrkulację chłodnego powietrza i utrudnia równomierne schładzanie zawartości lodówki – komentuje dr Monika Hoffmann.

Zdrowo i domowo

Jak się okazuje, ostatni rok to dla wielu Polaków powrót do domowego gotowania. 45% badanych deklaruje, że gotuje w domu, a 29% chętniej eksperymentuje w kuchni. Również 29% ankietowanych zauważyło, że je zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki, w których nie brakuje warzyw i pełnowartościowych składników. Aby cieszyć się doskonałym smakiem przygotowywanych w domowych zaciszu posiłków, ważne jest aby pamiętać o tym, w jakich warunkach przechowujemy żywność. W lodówkach Samsung znajdziemy technologie przedłużające świeżość. Do takich rozwiązań należy komora zero Optimal Fresh +, którą można używać na dwa sposoby. W trybie pojedynczym ustawiamy jedną, stałą temperaturę. Wybierając tryb podwójny możemy wydzielić dwie strefy z różnym poziomem temperatur*. Lewa część z niższą temperaturą stwarza optymalne warunki do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb. Prawa, z wyższą temperaturą jest idealna dla owoców i warzyw*. Na świeżość produktów ma także wpływ odpowiednia wilgotność. W tym wypadku z pomocą przyjdzie szuflada Humidity Fresh+, która zapewnia specjalne warunki o wysokim poziomie wilgotności, aby warzywa i owoce zachowały świeżość, wartości odżywcze, chrupkość, zapach czy smak nawet o 50% dłużej.  

Sekretem dobrej kuchni są nie tylko umiejętności kulinarne, ale również wysokiej jakości świeże surowce. Dlatego tak ważne jest, aby produkty przechowywać w jak najlepiej dopasowanych do ich wymagań warunkach. W lodówce panuje zwykle temperatura w granicach 3 – 5 stopni C, jednak surowce takie jak mięso czy ryby dłużej utrzymują świeżość w temperaturze poniżej zera (-1 – 0 st. C). Także warzywa i niektóre owoce mogą zachować dłuższą przydatność, jeśli temperaturę ich przechowywania obniżymy do 1 st. C. Dodatkowo owoce i warzywa mają skłonność do obsychania, w wyniku czego tracą jędrność, wygląd, a także smak i wartości odżywcze. Specjalnie wydzielone strefy o regulowanym poziomie wilgotności niwelują straty wody i pozwalają dłużej cieszyć się świeżością produktów – mówi dr Monika Hoffmann.

Smart Conversion™ w nowych lodówkach Samsung to aż 5 trybów przechowywania, które możemy z łatwością dopasować do potrzeby chwili. W ten sposób zagwarantujemy produktom najlepsze warunki i zaoszczędzimy energię. Tryb normalny oferuje optymalne chłodzenie w chłodziarce i zamrażarce, a jeśli wyjeżdżamy możemy skorzystać z trybu wakacyjnego, który wyłączy na ten czas komorę chłodziarki. Podobnie postąpimy z zamrażarką, jeśli nie posiadamy produktów, które chcielibyśmy w niej przechować. Co więcej, możemy ustawić tryb chłodziarki w obu komorach, lub przenieść chłodziarkę do zamrażarki. Duża i elastyczna przestrzeń ułatwia efektywne i wydajne przechowywanie.

Monika Hoffmann – dr inż., adiunkt dydaktyczny w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej na SGGW. Główne obszary działalności naukowej to żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; projektowanie produktu żywnościowego; towaroznawstwo żywności przetworzonej, technologia produktów pochodzenia roślinnego; żywność funkcjonalna, nowa żywność, znakowanie żywności.

 

*O badaniu:

Ogólnopolskie badanie zostało przeprowadzone dla firmy Samsung przez agencję badawczą Kantar Polska. Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku 18-54 lat N=1000 metodą wywiadów internetowych CAWI

* Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu.

źródło: agdrtv24.pl

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe