agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Być zero waste w dobie nadmiernego marnowania żywności

Być zero waste w dobie nadmiernego marnowania żywności

DUŻE AGD / Lodówki i zamrażarki / 2022-09-30 17:47:28

W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie[1]. Za największą część wyrzucanego jedzenia odpowiadają gospodarstwa domowe – aż 60%! Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa i owoce oraz świeże mięso. Co jest przyczyną nadmiernego marnowania żywności i jak temu zapobiegać?

Polecane sklepy

RTV Euro AGDMedia ExpertMedia MarktNEONET

5 mln ton jedzenia – tyle jedzenia wyrzuca się w Polsce w ciągu roku.

Szacuje się, że w każdej sekundzie w Polsce do śmieci trafia blisko 153 kg produktów spożywczych. Kto za nie odpowiada? Za ponad połowę strat – konsumenci (ok. 60%). Na drugim miejscu niechlubnego rankingu uplasowały się firmy odpowiedzialne za produkcję i przetwórstwo (ok. 30%). Handel generuje rocznie ok. 7% strat żywności w Polsce, a gastronomia zaledwie 1%. Najmniejszy udział wśród badanych sektorów w marnowaniu żywności ma transport, który odpowiada za straty na poziomie poniżej 1%.

Nie można oszukać wyników badań – wyrzucamy zdecydowanie za dużo jedzenia. Osiągając blisko 5 mln ton marnowanej żywności rocznie, Polska znalazła się na piątym miejscu w zestawieniu państw UE pod względem marnotrawstwa jedzenia. To znak, że czas na zmiany.

Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

Najczęstszym powodem wyrzucania żywności w gospodarstwach domowych wskazywanym w badaniu PROM przez respondentów było zepsucie się produktów (65,2%).  Drugim czynnikiem było przeoczenie daty ważności (42,0%), a trzecim – przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (25,5%). Badani wskazywali również na czynniki związane z zakupami – zakup zbyt dużej ilości jedzenia (22,2%), nieprzemyślane zakupy (19,7%), zakup zbyt dużego opakowania (17,0%), bądź zakup produktu niskiej jakości (10,8%). Kolejnym powodem był brak pomysłu na potrawę, którą można przygotować z produktów, które pozostały w lodówce (10,3%). Istotnym elementem okazało się również przechowywanie poduktów – część respondentów wskazała, że wyrzuca żywność ze względu na niewłaściwy sposób przechowywania żywności (14,2%).

Zero Waste jako droga do oszczędności jedzenia

W dobie nadmiernego marnotrawstwa żywności, coraz większą popularność zdobywa idea zero waste. W dużym skrócie oznacza dążenie do niemarnowania i niewyrzucania produktów. Celem działań zero waste jest zapobieganie szkodliwym skutkom odpadów i strat wszelkich materiałów. Dotyczy to zarówno obszaru etycznego, jak i ekonomicznego. W tym celu promowana jest zasada 3R, czyli Reduce (Ograniczaj), Reuse (Używaj ponownie), Recycle (Recyklinguj). Jej zadaniem jest ograniczanie nadmiernej konsumpcji, na rzecz wielokrotnego użytkowania produktów.  Marnowanie żywności to jeden z głównych tematów poruszanych przez zwolenników idei zero waste. Chociaż jest to problem na skalę światową, zaczynając od małych kroków, możemy przyczynić się do pozytywnych zmian i wpłynąć na nasze otoczenie.

Wszystko zaczyna się... od lodówki

Jak mówi przysłowie – Najciemniej pod latarnią, a w naszym przypadku – w lodówce. To właśnie tu gromadzimy często ogromne ilości jedzenia. To błędne koło – nie wiemy, co mamy w lodówce, więc dokupujemy te same produkty, nie jesteśmy w stanie ich zjeść, co w konsekwencji prowadzi do psucia i wyrzucania produktów. Spokojnie, nie ma sytuacji bez wyjścia. W kilku prostych krokach możesz wdrożyć nawyki, które pozwolą Ci świadomie kupować i przechowywać jedzenie, a tym samym przyczynią się do zredukowania wyrzucanych produktów spożywczych.

Zacznij od sprzątnięcia w lodówce

Na początek – posprzątaj w swojej lodówce. Wyjmij wszystko, co się w niej znajduje, a następnie porządnie ją umyj. Bałagan sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego pamiętaj o regularnym czyszczeniu lodówki. Następnie przejrzyj całą zawartość lodówki. Sprawdź daty przydatności do spożycia, posegreguj i wyrzuć przeterminowane produkty (oby ostatni raz!). Produkty, które nadają się do spożycia podziel na dwie grupy – te, które lubisz i zjesz i na te, które znalazły się w Twojej lodówce pod wpływem chwilowego przypływu kulinarnej weny. Jeśli jesteś pewien, że ich nie zjesz, oddaj je do miejscowej jadłodzielni – niech inni z nich skorzystają. Pamiętaj, że produkty, które oddajesz muszą być nadawać się do spożycia. Produkty, które zostają w Twojej lodówce, należy odpowiednio w niej ułożyć, abyś z łatwością mógł znaleźć każdy produkt. Jak? To proste!

Jedzenie w lodówce – efektywne ułożenie

Produkty w lodówce powinny być odpowiednio przechowywane. W różnych jej strefach temperatura delikatnie się różni, co sprzyja utrzymaniu świeżości produktów – nie wszystkie wymagają tej samej temperatury. Dodatkowo łatwiej wszystko znajdziesz. Zaczynamy:

·        Górna półka (ok. 8°): przechowuj na niej produkty mleczne, takie jak jogurty czy kefir, a także przetwory – dżemy i konfitury.

·        Środkowe półki (ok. 4°-7°): przeznacz na produkty z krótkim terminem przydatności. Trzymaj na niej ser żółty i ser biały, mięso, wędliny oraz ryby, a także jajka.

·        Dolna szuflada (ok. 7°-10°): przechowuj w niej warzywa i owoce. Odpowiednia temperatura i wilgotność, sprawią, że Twoje produkty zachować świeżość, smak, kolor i smak.

·        Boczne półki (ok 10°): Ustaw na nich soki, mleko oraz sosy takie jak musztarda czy ketchup. To miejsce na produkty, które nie wymagają niskiej temparatury.

Uporządkowanie produktów w lodówce sprawi, że będziemy w stanie bardzo szybko ocenić jakie  produkty znajdują się w lodówce, czego brakuje i co musimy kupić. Pamiętaj też, że półki nie powinny być przeładowane.

Lódówka – partner idealny

Walka z marnowaniem żywności bywa trudna, ale nie jesteśmy w niej sami. Prawidłowe ułożenie produktów w lodówce to istotna kwestia, ale równie ważne jest urządzenie, w którym przechowujemy jedzenie. Na szczęście dzięki najnowszym technologiom wykorzystywanych w lodówkach, możemy dłużej przechowywać żywność, ograniczyć częstotliwość robienia zakupów i ograniczyć marnowanie jedzenia.

W sukurs, marka Gorenje stworzyła linię lodówek GardenFresh. To idealny pomocnik w Twoim domu. Dzięki szeregowi innowacyjnych funkcji pomaga w walce z marnowaniem jedzenia, żebyś Ty mógł cieszyć się świeżym jedzeniem każdego dnia. Modele GardenFresh wyróżnia funkcja AdaptTech. To inteligentny system, który zaprojektowany został, by utrzymać stałą temperaturę w urządzeniu niezależnie od częstotliwości otwierania drzwi. AdaptTech monitoruje nawyki korzystania z lodówki na bieżąco i zarządza temperaturą w celu zapobiegania jej wahaniom. Dzięki stałej temperaturze produkty są mniej narażone na zepsucie.

Lodówki GardenFresh posiadają 3 przestronne półki, na których z łatwością ułożysz produkty, oraz 2 wyjątkowe szuflady. Wyjątkowe, ponieważ każda z nich pełni inne zadanie. Pierwsza szuflada z funkcją Convert FreshZone, to miejsce, które dostosujesz do swoich potrzeb. Możesz wykorzystać ją na warzywa i owoce, bądź na rybę czy mięso. Szuflada Convert FreshZone została zaprojektowana do przechowywania świeżych produktów, tak by zachować ich właściwości jak najdłużej.

Druga szuflada posiada funkcję CrispZone, w której możesz kontrolować poziom wilgotności. Idealnie nada się do produktów, które wymagają niskiej temperatury i wysokiej, bądź przeciwnie – bardzo niskiej wilgotności. Dzięki możliwości regulacji wilgotności dostosujesz tę przestrzeń do własnych potrzeb.

Linia GardenFresh to także zamrażarka, która jest niezwykle przydatna w ograniczaniu wyrzucanego jedzenia. Większość produktów można mrozić – proces ten przedłuża przydatność jedzenia do spożycia, a przy tym nie zmienia wartości odżywczych. Zamrażarki FreshGarden wyposażone są w funkcję FastFreez, która zamraża żywność w temperaturze -24°. Dzięki szybkiemu zamrożeniu jedzenie zachowuje większość minerałów. Po 2 dniach funkcja jest automatycznie wyłączana, a temperatura w komorze wraca do początkowych ustawień, aby zamrożone produkty pozostały w jak najlepszym stanie.

Linia GardenFresh jest także wyposażona w system cyrkulacji powietrza IonAir Multiflow 360° oraz NoFrost Plus, zapobiegający osadzaniu się szronu na ścianach urządzenia. Rozmrażanie lodówki nigdy nie należało do przyjemnych czynności prawda?

Zapobieganie wyrzucaniu jedzenia we własnym domu to proces. Potrzebne jest wprowadzenie nawyków, które zostaną z nami na stałe. Jednak możemy sobie w tym pomóc, wybierając odpowiedniego sprzymierzeńca.

Ostatni krok – zakupy

Wiesz już, jakie nawyki wprowadzić do swojej lodówki, by nie marnować jedzenia oraz jakie innowacyjne technologie mogą Ci w tym pomóc. Czas na ostatni element, czyli... zakupy. Zacznij je od zaplanowania posiłków na kolejne dni aż do kolejnej wizyty w sklepie. Wiedząc, jakich produktów będziesz potrzebować do przygotowania wybranych potraw, sprawdź, co już masz, a czego Ci brakuje. Przygotuj listę zakupów, którą wykorzystasz w sklepie. W ten sposób usystematyzujesz swoje zakupy, a do koszyka nie będą wpadać przypadkowe produkty. Przemyślane zakupy to podstawa w utrzymaniu postanowień. Oczywiście wpadki zdarzają się zawsze, ale nie są powodem, aby przerwać postanowienie. Jeśli w Twojej lodówce znajdą się produkty, na których wykorzystanie nie masz pomysłu – poszukaj inspiracji. Może akurat odkryjesz swoje ulubione danie?

Zapobieganie marnotrawstwu jedzenia to ważne zadanie każdego z nas – dla ochrony środowiska oraz naszego portfela. Wybierając innowacyjne lodówki od Gorenje wprowadzanie nowych nawyków będzie przyjemniejsze niż myślisz.

źródło: agdrtv24.pl

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe