Co lepsze: skrzynia czy szuflada?
Kiedy nadchodzi czas zbierania plonów z naszych ogródków i działek, zaczynamy zastanawiać się, gdzie i w jaki sposób najlepiej je przechować. Część zostanie zaprawiona, część trafi do zamrażarki. I tu pojawia się pytanie: Co lepsze, zamrażarka skrzyniowa czy szufladowa?
Jeśli dysponujemy niewielką przestrzenią użytkową, nie mamy własnego garażu lub nasza piwnica pęka już w szwach, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zamrażarka szufladowa. Powierzchnia przechowywania rozłożona jest w pionie, a pojemność przekraczająca nawet 300 litrów, niejednokrotnie dorównuje zamrażarkom skrzyniowym. Ponadto wszystko, co w niej umieścimy zawsze jest od razu widoczne i dostępne. Dobrym pomysłem jest grupowanie żywności w odpowiednie kategorie, na przykład: surowe mięso ekologiczne, półprodukty, warzywa itd., a także opisywanie szuflad, czyli podawanie informacji, co znajduje się akurat w środku. Minusem zamrażarki szufladowej jest to, że nie zmieścimy w niej pożywienia o większych gabarytach. Wszystko musimy najpierw poporcjować i odpowiednio zabezpieczyć.
[[[zdjecie,12954,duze]]]
Osoby posiadające większą powierzchnię użytkową, taką jak garaż lub spora spiżarnia, mogą pozwolić sobie na zakup zamrażarki skrzyniowej. Pomieści ona znacznie więcej pożywienia, co jest szczególnie przydatne w przypadku dużych rodzin. Jak sama nazwa wskazuje, jedzenie wkładane jest do jednej komory, posiadającej czasem dodatkowe przegrody, które można w razie potrzeby usunąć. Mięso z ekologicznych gospodarstw jest coraz popularniejsze, jednakże zwykle można je kupić nieprzetworzone, co wiąże się często z problemem jego przechowania w takiej formie. Posiadanie dużej zamrażarki jest więc bardzo przydatne, gdy chcemy zamrozić na przykład całą półtuszę. Posiadając mniejsze porcje jedzenia, powinniśmy pamiętać o jednej rzeczy. Główną zasadą przechowywania pożywienia w zamrażarce skrzyniowej jest: świeże na spód, starsze na wierzch. Chodzi o to, by nowe produkty, które mają odleglejszą datę przydatności do spożycia zostawić na później, a w pierwszej kolejności spożytkować te, które leżą już jakiś czas. Jeśli będziemy regularnie dbać o porządek, na pewno z łatwością odnajdziemy wszystko, czego akurat będziemy potrzebować.
Zarówno w przypadku zamrażarki szufladowej jak i skrzyniowej, warto pamiętać, by były one wyposażone w system No Frost, który zapobiega osadzaniu się pary wodnej na ściankach urządzenia i na jedzeniu. Jest to możliwe dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza w urządzeniu. Szukając zamrażarki, w sklepie internetowym redcoon.pl można zastosować specjalny filtr „No Frost”, który ułatwi nam wyszukiwanie modeli z tym konkretnym systemem.
http://www.redcoon.pl/c08040600-Zamrażarki-wolnostojące#encodex
źródło: redcoon/agdrtv24.pl