De’Longhi sponsorem mistrzowskiej drużyny baristów podczas European Team Coffee Challenge 2011
Firma De’Longhi została wyłącznym sponsorem polskiej drużyny baristów, na mistrzostwach ETCC, organizowanych w St. Petersburgu w dniach 10-12 marca podczas targów Expohoreca 2011. Mistrzostwa parzenia i przyrządzania kawy, organizowane są przez SCAE - Speciality Coffee Association of Europe - niezwykle prężnie działające stowarzyszenie, propagujące od 1998 roku szeroko rozumianą kulturę kawy - jej parzenia i picia, serwowania i sprzedawania, produkcji i dystrybucji czyli wszystkiego, co jest niezbędne by cieszyć się smakiem wybornego napoju.
Wyjątkowy jest koncept SCAE, gdyż łączy miłośników czarnego napoju z przedsiębiorcami, reprezentującymi niezwykle dynamicznie rozwijającą się branżą kawową. Ideą zawodów - European Team Coffee Challenge 2011 jest pogłębianie wiedzy i umiejętności kawowych, poprzez wspólne rozwiązywanie rozmaitych zadań, w których ważne jest zarówno przygotowanie profesjonalne, jak i komunikacja oraz kreatywność. Celem organizatorów jest współpraca baristów z różnych krajów: wymiana doświadczeń, wzajemne szkolenie, nawiązywanie kontaktów i pozyskanie nowej wiedzy na temat wszystkich aspektów kawy i coffee business.
Mistrzowski zespół De’Longhi podczas zawodów ETCC tworzyć będzie piątka wybitnych, nie tylko utalentowanych, ale także utytułowanych baristów:
- [[[zdjecie,1997,prawa]]] Konrad Oleksak - koordynator SCAE w Polsce, trener drużyny, barista i headbarista, zdobywca wielu prestiżowych nagród w krajowych i międzynarodowych konkursach.
- Łukasz Jura - Mistrz Polski Barista 2007, Mistrz Norwegii Latte Art 2009, Mistrz Świata Aeropress 2009, laureat wielu międzynarodowych konkursów.
- Marcin Michalik - Mistrz Polski Latte Art 2010, Wicemistrz Polski Latte Art 2008, Wicemistrz Polski
- Iza Popiołek - Mistrzyni Polski Barista 2009 oraz 2010, barista, trener, specjalista ds. jakości i szkoleń
- Czarek Sakowski - Wicemistrz Polski Barista 2009, barista, trener.
Mistrzowską drużynę De’Longhi będzie można lepiej poznać m.in. na targach Eurogastro, które odbędą się w dniach 23-25.03 w Warszawie.