Electrolux na Festiwalu Filmowym w Cannes
Electrolux już od 90 lat współpracuje z najlepszymi szefami kuchni. Dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu, zapewni gościom festiwalu niezapomniane doznania kulinarne podczas „najważniejszej, corocznej kolacji we Francji”. Rozpoczyna się 65. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, na którym oprócz gwiazd ze świata kina i mody pojawią się również światowej sławy szefowie kuchni.
W pawilonie Electrolux Agora odbędzie się Gala Otwarcia Międzynarodowego Festiwalu Filmowego oraz kolacje podczas obrad Jury. Szef kuchni Bruno Oger, partner Electrolux oraz zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, określa Galę Otwarcia jako „najważniejszą, coroczną kolację w całej Francji”.
„Kolacja podczas Gali Otwarcia Festiwalu Filmowego w Cannes musi być wyjątkowa i niezapomniana. Aby to osiągnąć, szefowie kuchni przygotowujący potrawy powinni spełniać najwyższe standardy.” - mówi Frederique Pirenne, Electrolux PR Director Europe. „Szefowie kuchni, zaproszeni przez nas do Cannes, wygrali wiele nagród i uzyskali światową sławę, wspierani przez urządzenia Electrolux, których używają na co dzień. W pawilonie Electrolux Agora również zainstalowano profesjonalne urządzenia Electrolux. Nasi szefowie kuchni otrzymują zatem całkowitą pewność, że uda im się przygotować doskonałe potrawy, mimo że pracują w nowym miejscu.” - dodaje Frederique Pirenne.
Electrolux w Cannes
Pawilon Electrolux Agora to największa, tymczasowa konstrukcja zbudowana przy prestiżowym bulwarze La Croisette w Cannes. 51 osób budowało ją przez 2 tygodnie. Agora jest osadzona na fundamentach wpuszczonych 7-8 metrów w ziemię. Do jej budowy wykorzystano 21, 3-tonowych bloków betonu, dwa razy więcej niż w innych pawilonach (oprócz Canal+) w miasteczku filmowym.
Światowej sławy szefowie kuchni na Festiwalu Filmowym w Cannes 2012
Połowa szefów kuchni w Europie wymienionych w przewodnikach Michelin, korzysta na co dzień ze sprzętu Electrolux. Do Cannes zostali zaproszeni trzej wybitni szefowie kuchni:
- Bruno Oger z Francji, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin,
- Rasmus Kofoed z Danii, zdobywca złotego medalu w prestiżowym konkursie Bocuse d’Or 2011,
- Tommy Myllymaki ze Szwecji, zdobywca srebrnego medalu w prestiżowym konkursie Bocuse d’Or 2011.
Wszyscy razem będą współpracować z uznanym znawcą win, sommelierem Jensem Dolkiem ze Szwecji. Oger, Kofoed, Myllymaki i Dolk przygotują potrawy dla najważniejszych gości Festiwalu, w tym dla członków tegorocznego Jury: Ewana McGregora, Diane Kruger i Jean Paula Gautier.
Rasmus Kofoed
Rasmus Kofoed zwyciężył w prestiżowym konkursie Bocuse d’Or 2011 oraz zdobył 1 gwiazdkę Michelin. Jest współwłaścicielem i Szefem Kuchni restauracji Geranium w Kopenhadze. W swojej kuchni korzysta ze skandynawskiej tradycji oraz naturalnych składników. Kofoed kreuje potrawy w taki sposób, aby podczas jedzenia można było angażować wszystkie zmysły. Restauracja Geranium znalazła się z gronie 50 Najlepszych Restauracji na świecie w 2012 r. 2011 r. Kofoed wygrał złoty medal w prestiżowym wydarzeniu kulinarnym Bocuse d’Or, który jest odpowiednikiem Igrzysk Olimpijskich w sporcie.
Bruno Oger
Bruno Oger (zdobywca dwóch gwiazdek Michelin oraz tytułu Najlepszego Kucharza roku we Francji) jest uznanym, międzynarodowym szefem kuchni z Francji. Każde jego danie ma wyjątkowy smak. Jest przygotowywane z pasją, przyjemnością i pomysłem. W swojej kuchni Oger wykorzystuje smaki basenu Morza Śródziemnego oraz lokalne produkty. Kiedy otworzył swoją pierwszą restaurację, prestiżową Villa Archangel, dokonał rzeczy prawie niemożliwej - od razu otrzymał dwie gwiazdki Michelin. Villa Archangel mieści się w Cannes i jest wyznacznikiem elegancji i dobrej kuchni.
Tommy Myllymaki
Tommy Myllymaki został Szefem Kuchni Roku 2007 w Szwecji. 26 stycznia 2011 r. wygrał srebrny medal w prestiżowym konkursie Bocuse d’Or, który odbywa się w Lyonie. Jest Szefem Kuchni i współwłaścicielem wielu restauracji w swoim rodzinnym Katrineholm w Szwecji. W swojej kuchni Myllymaki wykorzystuje różne produkty lokalne dostępne w całej Szwecji. Poprzez odpowiedni dobór składników oraz typowych, skandynawskich smaków, chce zaskoczyć swoich gości niespotykanymi i oryginalnymi połączeniami.