Electrolux organizatorem kolacji na Gali Otwarcia Festiwalu Filmowego w Cannes
W tym roku Electrolux, Partner Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Cannes miał po raz pierwszy zaszczyt zorganizować uroczystą kolację Gali Otwarcia. Kolacja odbyła się 11 maja w pawilonie Electrolux Agora, co odtąd stanie się festiwalową tradycją. Pawilon Electrolux Agora, został zbudowany niedaleko Pałacu Festiwalowego. Menu na ten specjalny wieczór stworzył Alain Ducasse, mistrz kulinarny, który może się poszczycić największą na świecie liczbą otrzymanych gwiazdek Michelin.
[[[zdjecie,2886,prawa]]] Zespół współpracujących z nim 40 szefów kuchni Le Nôtre pomógł mu wszystko przygotować. Mistrzowie zaserwowali dania zainspirowane przez składniki pochodzące z Lazurowego Wybrzeża a przygotowane na urządzeniach profesjonalnych Electrolux. Goście, wśród których znaleźli się między innymi Robert de Niro, Uma Thurman i Woody Allen, mieli okazję delektować się smakiem homarów, delikatnej cielęciny, dekadenckiego deseru czekoladowego i francuskich ciasteczek maślanych, Magalenek. Aby zaspokoić apetyt 650 przybyłych osób Electrolux przygotował 350 homarów i ponad 80 kilo wybornej cielęciny. Zjedzono 700 kwiatów cukinii i wypito 525 litrów, czyli 700 butelek, czerwonego i białego wina. Goście delektowali się także 150 butelkami szampana i 70 kg wspaniałego deseru czekoladowego. O sprawną obsługę dbało stu kelnerów, którzy pilnowali, aby 2000 kieliszków było odpowiednio lśniących, a 3000 talerzy sprawnie podawanych i zbieranych. Podczas kolacji goście wykorzystali 5000 sztuk sztućców, które ułożone jeden za drugim stworzyłyby linię 12 razy dłuższą niż słynny czerwony dywan Pałacu Festiwalowego.
“To ogromny zaszczyt dla firmy Electrolux być gospodarzem Gali Otwarcia w specjalnie do tego celu stworzonym pawilonie Agora. Pawilon, w którym znajduje się unikalna oszklona kuchnia i który daje możliwość podziwiania fantastycznych widoków na wybrzeże Cannes, idealnie nadaje się do organizacji nowoczesnej, wytwornej i eleganckiej kolacji, z tak znamienitej okazji” - mówi Neil Gannon, Director of Marketing Expertise w Electrolux.
Menu Gali Otwarcia przedstawiało się następująco:
Przystawki
- Homard mariné
- Côte de Romaine et légumes croquants
- Royale d’olives et tomates confites
Danie główne
- Filet mignon de veau en “Gremolata”
- Amandes torréflées et courgette fleur
Deser
- Chocolat en suspension
- Thé Bergamote
- Zestes de citron et Madeleine tiède