Fakty i mity na temat okapów
Czy okap należy włączać podczas każdego gotowania? Jak go zamontować, kiedy nie ma dostępu do kanału wentylacyjnego? Czy jest to głośne urządzenie, które dodatkowo zużywa dużo prądu? Przekonaj się, czy znasz poprawną odpowiedź na pytania, które warto sobie zadać szczególnie przed urządzaniem nowej kuchni lub wymianą sprzętu AGD. Pora więc rozprawić się
z funkcjonującymi od lat mitami na temat okapów.
Aby dobór konkretnego modelu był przemyślany, a obsługa nie sprawiała problemów, konieczne staje się uzyskanie fachowych porad. Pozwolą one rozwiać wątpliwości na temat montażu, parametrów technicznych i użytkowania okapów.
Prawda czy fałsz? Okap pobiera dużo prądu
Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na etykietę efektywności energetycznej. Znajduje się tam oznaczenie klasy efektywności energetycznej, a także informacje na temat rocznego zużycia energii w kWh, poziomu hałasu czy sprawności oświetlenia. Najmniejsze zużycie energii będą gwarantowały urządzenia o klasie A+. - W nowoczesnych modelach okapów montuje się energooszczędne silniki, które na pierwszym biegu pobierają nawet 90% mniej prądu niż tradycyjne urządzenia. Dodatkowo coraz częściej producenci wyposażają okapy w oświetlenie LED, którego żywotność jest około 10 razy dłuższa od zwykłych żarówek przy zdecydowanie mniejszym poborze prądu - mówi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko - lidera w produkcji okapów w Polsce.
Prawda czy fałsz? Okap to bardzo głośne urządzenie
Średnia głośność nowoczesnych okapów oscyluje wokół wartości 55 dBA, czyli poziomu porównywalnego do spokojnej rozmowy. W takich warunkach możliwa jest komfortowa praca w kuchni. - Głośność urządzenia zależy m.in. od jego konstrukcji, ale ważny jest też rodzaj użytego silnika. Innowacyjne silniki zapewniają jednocześnie wysoką wydajność i wyjątkowo cichą pracę. Jest to szczególnie ważne w przypadku kuchni otwartej na salon, do którego przedostają się zapachy powstające podczas gotowania czy smażenia. Sprawne i szybkie oczyszczanie powietrza nie powinno zatem zaburzać przyjemnej atmosfery panującej w salonie - dodaje ekspert firmy Ciarko.
Prawda czy fałsz? Żeby zamontować okap, potrzebny jest dostęp do kanału wentylacyjnego
Większość dostępnych na rynku okapów można zamontować w dwóch trybach - jako wyciąg lub jako pochłaniacz. - Jeśli w kuchni nie ma możliwości podłączenia okapu do kanału wentylacyjnego okap można zamontować w trybie zamkniętym. Takie urządzenie za pomocą wewnętrznych filtrów oczyszcza powietrze z pary wodnej, zapachów i tłuszczów i zwraca do pomieszczenia - informuje Kamil Machura.
Prawda czy fałsz? Filtrów w okapie nie trzeba zbyt często wymieniać
Aby zapewnić odpowiednią wydajność urządzenia należy okresowo wymieniać filtry węglowe. Po przekroczeniu okresu przydatności filtra węglowego, okap nie będzie działał sprawnie. Warto pamiętać, że każde urządzenie jest przystosowane do montażu określonych filtrów. Producent najczęściej umieszcza informację, jaki rodzaj będzie potrzebny. Montowane w wyciągach metalowe filtry przeciwtłuszczowe mogą służyć przez wiele lat. Można je czyścić pod bieżącą wodą lub nawet w zmywarce - mówi ekspert firmy Ciarko.
Prawda czy fałsz? Okap można czyścić tylko specjalistycznymi środkami
Urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej można czyścić przy użyciu tradycyjnych metod - stosując łagodne detergenty i delikatne tkaniny. Nie należy jednak wykorzystywać środków, które mogą spowodować zarysowanie lub zmatowienie powierzchni. Wyeliminować zatem trzeba mleczka czy proszki do czyszczenia. - Najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z preparatów przeznaczonych do tego typu materiałów, które dodatkowo zabezpieczają taką powierzchnię i pozwalają uzyskać efektowny połysk. Jeśli obudowa okapu wykonana jest z hartowanego szkła, można stosować także powszechnie dostępne środki do czyszczenia szyb - radzi nasz ekspert.
Prawda czy fałsz? Podczas każdego gotowania należy włączać okap
Jeśli praca w kuchni ma się odbywać w komfortowych warunkach, okap jest elementem niezbędnym. Przede wszystkim usuwa on nadmiar pary wodnej oraz neutralizuje nieprzyjemne zapachy powstające podczas gotowania. Nawet kiedy przygotowywanie potrawy nie są bardzo aromatyczne, warto włączyć okap, aby zabezpieczyć meble i ściany. - System filtrów w okapie zatrzymuje także unoszące się wraz z parą drobinki tłuszczu, które mogą przylegać do powierzchni mebli czy ścian i tworzyć trudną do usunięcia warstwę. Odpowiednia wentylacja kuchni z użyciem okapu minimalizuje także ryzyko powstawania szkodliwych dla zdrowia pleśni oraz grzybów - przekonuje ekspert firmy Ciarko.
źrodło: ciarko/agdrtv24.pl