Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy?
Marzysz o kawie podanej przez włoskiego baristę? Teraz możesz zrealizować swoje pragnienia bez podróży do Włoch. Wystarczy, że wybierając ekspres do kawy zwrócisz uwagę na kilka istotnych elementów a możesz być pewny, że Twoja mała czarna będzie miała doskonały smak. Taki, jak ta, z włoskiej kawiarni.
Jeśli myślisz o tym, żeby w Twoim domu zagościł ekspres do kawy, który będzie niczym osobisty barista, musisz wiedzieć, że zakup naprawdę dobrego ekspresu powinny poprzedzić solidne przygotowania. To w końcu inwestycja na lata, warto więc wyposażyć się w wiedzę, by podjąć dobrą decyzję i z łatwością odnaleźć się w świecie ekspresów ciśnieniowych.
Przygoda z niepowtarzalnym smakiem kawy zaczyna się od… młynka. Od tego, jak zmieli on ziarna zależy, czy będziesz mógł delektować się prawdziwym aromatem kawy. Ekspresy marki Saeco posiadają młynki żarnowo-ceramiczne, które mielą kawę z największą precyzją, wydobywając z ziaren 100% aromatu. Wbudowane żarna obracając się, miażdżą ziarna świeżej kawy i dbają o to, by ich nie przegrzać, a przez to uniknąć smaku goryczy. Młynki ceramiczne gwarantują cichą pracę ekspresu, jego długotrwałe działanie i smak kawy, za które twoje podniebienie będzie Ci wdzięczne.
Na smak małej czarnej wpłynie też możliwość regulacji grubości mielenia kawy. Pomoże Ci to spersonalizować kawę i zaserwować ją dokładnie o takiej mocy i takim aromacie, jaki lubisz najbardziej. Jednym ruchem pokrętła zdecydujesz, czy wybierasz kawę mocniejszą czy subtelniejszą w smaku. Ponadto, jeśli kochasz kawy z mlekiem lub puszystą pianką, zwróć uwagę na to, że są różne sposoby spieniania mleka. Możesz wybrać spośród 3 opcji: panarello, cappucinatore lub skorzystać z karafki, która najprościej pomoże spienić mleko i pokryje kawę aksamitną mleczną pianką. Wystarczy, że wciśniesz przycisk i już! Jeśli chcesz wyczyścić karafkę, zrobisz to w równie prosty sposób- jeden przycisk i gotowe.
Wybierając ekspres do kawy miej na uwadze także swoją wygodę. Ważne, żeby ekspres miał filtr, który zminimalizuje odkładanie się kamienia i dokładnie będzie oczyszczał wodę, z której przygotowywany jest napój. Nikt nie chce czyścić najdrobniejszych elementów urządzenia i tracić przy tym cennego czasu. Ekspres musi czyścić się szybko. To właśnie dlatego, tak ważny jest wyjmowany blok zaparzający, który pozwala w szybki i prosty sposób oczyścić centralną część ekspresu. Jeśli urządzenie będzie miało dodatkowo opcję automatycznego czyszczenia układu mlecznego za pomocą pary, możesz być pewny, że sięgasz po ekspres, nad którym pracowali ludzie, którzy znają się na swojej pracy. Ci, którzy światem kawy zajmują się zawodowo, najlepszym ekspresom nadają certyfikaty. Zwróć uwagę, by ten, na który się zdecydujesz, miał wyróżnienia włoskich testerów kawy. To gwarancja jakości i rozkoszy dla podniebienia.
źródło: saeco