Jak wybrać toster?
Najczęściej spotykanym rodzajem tosterów są tostery tradycyjne. Charakteryzują się niewielkimi wymiarami, a pieczywo wkłada się do nich od góry w specjalne otwory. Wewnątrz tostera są elektryczne grzałki, które podgrzewają pieczywo. Coraz częściej tostery jednak łączą tradycyjną konstrukcję z funkcjami dodatkowymi, takimi jak wbudowany ruszt do podgrzewania bułek, czy wysuwana tacka na okruszki oraz przyciski funkcji rozmrażania i podgrzewania (np. Toster Philips HD 2630 Vica Collection za ok. 120 zł w Agito.pl). Takie udogodnienia idealnie sprawdzają się, gdy mamy mało czasu i zależy nam na szybkim przygotowaniu tostów.
Bardzo popularne są również tostery w układzie poziomym. W takim modelu pieczywo wkładane jest na poprzeczny ruszt umieszczony pomiędzy grzałkami, co pozwala na przygotowanie wieloskładnikowych, ciepłych kanapek. W tosterach poziomych śmiało można opiekać również inne potrawy, dlatego w wielu przypadkach zastępują one z powodzeniem piekarniki (np. opiekacz Tefal SM 1552 za ok.106 zł w Agito.pl). Przy wyborze tostera powinniśmy również zwrócić uwagę na moc urządzenia, która waha się w przedziale od 600 W do 1500 W. Im większa, tym szybciej będziemy mieli gotowe tosty. Dla osób nie mających czasu na przyrządzanie śniadania, najlepsze będą tostery tradycyjne o mocy od 1000 W wzwyż. Istnieją też modele, w których samodzielnie możemy wyregulować moc grzania i w ten sposób dostosować czas opiekania tostów do naszych indywidualnych wymagań.
[[[zdjecie,12516,duze]]] Kolor, kształt i gabaryty tostera zależą w zasadzie tylko od naszych upodobań. Warto jednak upewnić się, że obudowa jest termoizolowana - obudowy ze stali nierdzewnej mogą się szybko nagrzać i wówczas wystąpi ryzyko poparzenia, dlatego bezpieczniej pozostać przy plastiku. Dodatkowym plusem jest także cena - toster z plastiku jest po prostu tańszy.
źródło: agito.pl/agdrtv24.pl