Jak zrobić kawę z kawiarki na kuchenkę indukcyjną?
Kawiarka to urządzenie, które w wielu domach zastępuje ekspres do kawy. Jest o wiele tańsza, a dodatkowo nie zajmuje dużo miejsca. Przygotowanie idealnej kawy w kawiarce na kuchenkę indukcyjną nie jest trudne, jednak aby uzyskać optymalny smak, trzeba przestrzegać kilku istotnych zasad. Jak zrobić pyszną kawę w kawiarce?
Na początek - wysokiej jakości kawa!
Bez względu na to, jak wiele czasu poświęcimy na dopracowywanie techniki przygotowywania idealnego napoju, nie może on wyjść perfekcyjnie bez dobrej jakości kawy. Jest ona absolutną podstawą, jeśli korzystamy z kawiarki czy też ekspresu. Jaka kawa do ekspresu będzie najlepszym wyborem?
Ze względu na specyfikę urządzenia, należy zakupić kawę mieloną. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje nadają się do przygotowania w kawiarce. Ziarna powinny być zmielone grubiej niż do espresso. Nie mogą być ani za grube, ani za drobne, gdyż albo przedostaną się do napoju albo zatkają sitko. Optymalnym rozwiązaniem będzie zakup kawy ziarnistej i samodzielne zmielenie ziaren w domowych warunkach.
Do zmielenia ziaren będzie nam potrzebny młynek: automatyczny albo manualny. Samodzielne mielenie ziaren ma ogromną zaletę, gdyż pozwala przygotować jedynie taką ilość, jaka będzie nam potrzebna. Dzięki temu kawa nie straci swojego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że już po 15 minutach od zmielenia ziarna tracą około 75% swoich właściwości smakowych oraz aromatycznych.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Chcąc przygotować kawę w kawiarce, w pierwszej kolejności nalewamy wodę do dolnego zbiorniczka, uważając, by jej poziom utrzymał się tuż pod zaworem. Następnie do dolnej części wsadzamy wypełniony po brzegi kawą lejek. Sitko wraz z uszczelką wkładamy do dolnej części górnego zbiornika. Część górną nakładamy na dolną i skręcamy. Kawiarkę stawiamy na kuchence indukcyjnej, która powinna dosyć mocno podgrzewać wodę. Po chwili, gdy kawa zaczyna wypływać do górnej części kawiarki, lekko przykręcamy źródło ciepła. Kiedy już przestanie płynąć, kuchenkę można wyłączyć, a kawę przelać do filiżanki.
Na co uważać, przygotowując kawę w kawiarce na kuchenkę indukcyjną?
Jeśli mamy w domu kuchenkę indukcyjną, konieczny będzie zakup odpowiedniej kawiarki - nie wszystkie bowiem nadają się na indukcję. Sprawdzajmy więc oznaczenia na poszczególnych produktach. Często popełnianym błędem podczas przygotowywania kawy jest uruchamianie indukcji na najwyższą moc. Takie rozwiązanie nie sprawi, że kawa będzie gotowa szybciej, natomiast może dojść do jej lekkiego przypalenia, przez co napój nie będzie smakował perfekcyjnie.
Niektórzy, aby uniknąć przypalenia zmielonych ziaren, dodają do kawiarki zimną wodę, która nagrzewa się dłużej. Inni, chcąc zaoszczędzić czas, wlewają wodę gorącą (trzeba pamiętać, by nie używać wrzątku). Oba rozwiązania są dopuszczalne, jednak w każdym przypadku wodę warto przefiltrować, zwłaszcza jeśli jest twarda. Ma ona duży wpływ na smak napoju, dlatego powinna prezentować wysoką jakość.
Nie ma przeciwwskazań ku temu, aby jednorazowo przygotować w kawiarce większą ilość kawy, jednak po kilku godzinach nie smakuje ona tak samo. Podobnie w przypadku samodzielnego mielenia ziaren - o wiele lepiej zmielić wyłącznie taką ilość, jaka będzie nam potrzebna. W przeciwnym razie napój może stracić na wartości, a jego smak nie będzie idealny.
źródło: agdrtv24.pl