fot. pieknydom24.pl
Jaką płytę wybrać... i dlaczego indukcyjną?
Płyt grzejnych na rynku jest sporo, wystarczy wejść do zakładki na naszej stronie, żeby się trochę rozeznać w ofercie produktowej. Najlepszymi płytami są indukcje. Dlaczego najlepsze? Najdroższe, ale najbardziej efektywne jeśli chodzi o szybkość działania i oszczędność, nawet o połowę tańsze w utrzymaniu od cermiacznych i gazowych odpowiedników. 85% energii elektrycznej, której pobiera indukcja, wykorzystywanych jest do ogrzania jedzenia. Dla porównania w przypadku płyty gazowej jest to 60%, bo reszta się po prostu ulatnia.
Kolejną zaletą jest łatwość czyszczenia.
- A co z minusami?
Główna wada, to fakt że na indukcji możemy korzystać tylko z garnków i naczyć emaliowanych. Druga rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, to fakt że powłoka płyty indukcyjnej jest bardziej wrażliwa, a co za tym idzie lepiej nie stawiać na urządzeniu bardzo ciężkich garnków, bo po prostu pęknie. Tańsze modele indukcji mają też zarys powierzchni grzejnej, więc czasami musisz "kombinować", którego garnka użyć, żeby cała powierzchnia naczynia była odpowiednio i równo podgrzana. A co jeśli większość garnków i patelni nie pasuje rozmiarem, to z którego wtedy "kółka" należy skorzystać? Jeszcze coś, co sprawi, że jednak nie indukcja? Większość urządzeń ma wbudowany panel sterowania i czasami trzeba trochę się pomęczyć/przyzwyczaić, żeby wybrać program który chcemy. Na indukcji nie możemy także smażyć, tak jak na kuchni gazowej (np. wok pozostawiony w mocnym ogniu do chwilowego, agresywnego podsmażenia), a dla wytrawnych kucharzy, może to być także minus przeciw płycie indukcyjnej.
Płyta płycie nierówna, a indukcje to tak naprawdę płyty elektryczne, więc warto sprawdzić pobór mocy każdego modelu dokładnie, bo może być tak, że akurat ten, czy inny model nie będzie taki oszczędny, jak to producent zachwala.
źródło: agdrtv24.pl