Miele: Gotowanie na parze - najlepszy sposób na smaczny i zdrowy posiłek
Gotowanie na parze jest tradycyjnym sposobem przygotowywania potraw, który pochodzi ze starożytnych Chin. W Europie znane jest stosunkowo od niedawna. Dopiero w latach 60. ubiegłego wieku znalazło zastosowane na szeroką skalę w gospodarstwach domowych - w formie tzw. szybkowarów. Metoda prawdziwie skutecznego gotowania na parze była jednak wciąż zarezerwowana dla restauracji wyposażonych w profesjonalny sprzęt.
Rosnące zainteresowanie najzdrowszym ze sposobów przyrządzania posiłków spowodowało, że klienci zaczęli poszukiwać rozwiązań dopasowanych do użytku domowego, lecz mających zalety maszyn wykorzystywanych przez specjalistów. Tym oczekiwaniom sprostały urządzenia do gotowania na parze firmy Miele: Nowoczesna technologia, wspaniałe wzornictwo i największa na rynku różnorodność modeli pozwalają określić Miele jako prawdziwego specjalistę w tej dziedzinie. Doceniają to również polscy konsumenci - większość zestawów urządzeń do zabudowy Miele zamawianych u partnerów handlowych zawiera model przeznaczony do gotowania na parze.
„Gotowanie na parze” to gotowanie potraw w parze wodnej. Żywność umieszczona jest w perforowanych naczyniach i otulana gorącą parą ze wszystkich stron. Przy tym produkty nie są zanurzone w wodzie, dzięki czemu nie tracą ważnych składników odżywczych, a witaminy i minerały nie są wypłukiwane. Dodatkowym atutem przyrządzania potraw na parze jest zachowanie przez nie intensywnego smaku, aromatu i koloru. Lekarze, dietetycy oraz kucharze są zgodni: gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowania smacznych i pełnowartościowych posiłków. Od wielu lat specjaliści firmy Miele nieustannie pracowali nad rozwiązaniami pozwalającymi na gotowanie na parze w sposób prosty i zarazem efektywny. W tym czasie urządzenia wzbogacane były o nowe programy i funkcje. Ponad 100 sterowanych elektronicznie programów automatycznych dla gotowania na parze, podgrzewania i rozmrażania, przygotowanie potraw na trzech poziomach jednocześnie, przetrzymanie gotowych potraw w cieple po zakończeniu programu, sensorowemu sterowaniu - to tylko niektóre z rozwiązań dostępnych w urządzeniach do gotowania na parze Miele. Powstały także unikatowe kombinacje urządzenia do gotowania na parze oraz piekarnika jak DGC 5080/5 XL, które mimo kompaktowych wymiarów zachowuje wszystkie funkcjonalności nowoczesnego piekarnika.
Firma Miele oferuje największy na rynku wybór modeli urządzeń do gotowania na parze. Każdy miłośnik zdrowego i smacznego przyrządzania potraw może wybrać coś dla siebie zarówno wśród modeli do zabudowy jak i wolno stojących. Urządzenia te są wzorniczo dopasowane do innych produktów Miele, co pozwala z łatwością stworzyć eleganckie zestawienie z piekarnikiem czy ekspresem do kawy.