Okap z klasą - radzimy na co zwracać uwagę przy wyborze urządzenia i jak czytać etykiety energetyczne
Od 1 stycznia klienci dokonujący zakupu okapu kuchennego mogą w łatwy sposób porównać różne modele urządzeń dostępnych na rynku. Wszystko dzięki etykietom energetycznym, które w czytelny sposób mają informować o specyfice okapów i kategoryzować je na poszczególne klasy. Wraz z ekspertem firmy Ciarko wyjaśniamy, co ta zmiana oznacza w praktyce oraz podpowiadamy, na jakie parametry należy zwrócić największą uwagę.
Okapy kuchenne, mimo iż są urządzeniami raczej łatwymi w obsłudze, określane są przez szereg istotnych parametrów. Wprowadzenie etykiet energetycznych miało na celu m.in. nadanie każdemu urządzeniu klasy energetycznej oraz taką prezentację istotnych parametrów, aby klienci mogli w prosty sposób sprawdzać możliwości danego modelu oraz porównywać go z innymi. Na etykiecie energetycznej znajdziemy informacje dotyczące m.in. nazwy dostawcy, rocznego zużycia energii elektrycznej czy efektywności oświetlenia i poziomu hałasu - podkreśla Kamil Machura, ekspert marki Ciarko Design. Oprócz tego, okap zostaje przypisany do konkretnej klasy efektywności energetycznej - od A do G, lub od A+ do F gdzie A oraz A+ oznaczają sprzęt najwyższej jakości. Zmiany mają na celu dopasowanie sprzętu do unijnych standardów, wprowadzenie na rynek urządzeń o coraz niższym poziomie zużycia energii, a także zwiększenie świadomości klientów przy zakupie - dodaje ekspert.
Model idealny
Trudno jednoznacznie stwierdzić, który parametr jest najistotniejszy, gdyż zależy to od profilu klienta i jego preferencji. Osoby o nastawieniu proekologicznym z pewnością zwrócą uwagę na poziom zużycia energii elektrycznej. W nowoczesnych modelach montowane są specjalne, energooszczędne silniki, które przy zachowaniu pełnej wydajności pobierają o kilkadziesiąt procent mniej energii niż standardowe modele. Użytkownicy, dla których istotną kwestią jest komfort pracy w obrębie płyty grzewczej, powinni zainteresować się rodzajem oświetlenia oraz łączną mocą źródeł światła emitowanego przez okap. Bardzo ważnym parametrem jest również wydajność, która określa ilość powietrza, jaką w ciągu godziny pracy jest w stanie oczyścić dany okap.
źródło: ciarko/agdrtv24.pl