Oszczędzaj z wolnowarem
Twoje rachunki za prąd i gaz rosną w zatrważającym tempie? Ponieważ nic nie wskazuje na to, by miały się w najbliższym czasie zmniejszyć, warto zastanowić się nad zmianą sposobu przyrządzania posiłków. Dzięki nowoczesnym wolnowarom Crockpot możesz dobrze zjeść przy minimalnym budżecie i niewielkiej ilości czasu spędzonego w kuchni.
Wolnowar, inaczej slow cooker to specyficzny rodzaj garnka zasilanego prądem elektrycznym. Włożone do niego składniki nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 90 stopni Celsjusza. Czas gotowania jest dość długi, bo wynosi czasem nawet 10 godzin. Technika „wolnego gotowania” nie skazuje nas jednak na wielogodzinne czuwanie w kuchni. Wolnowary posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc można bez problemu zostawić gotującą się potrawę w domu. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby kontrolowania go. Wiele modeli wolnowarów w różnych rozmiarach proponuje Crockpot.
Ograniczasz energię
Patrząc na czas przygotowania potrawy, wydawać się może, że idą za tym ogromne koszty zużycia prądu. Nic bardziej mylnego. Wolnowary Crockpot są energooszczędne. Pomimo dłuższego czasu gotowania zużywają one mniej prądu niż chociażby tradycyjna kuchenka czy piekarnik, a mianowicie od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Ogólnie przez 8-10 godzin gotowania wolnowar zużywa jedną trzecią energii potrzebnej do gotowania tego samego dania w piekarniku przez godzinę.
Zużywasz mniej wody
Korzystanie z wolnowaru pozwala zmniejszyć nie tylko koszty energii, ale także i wody. Ponieważ przy tak niskiej temperaturze nie ryzykujesz przypalenia jedzenia, nie ma zatem potrzeby szorowania wielu garnków i patelni, a co za tym idzie, zużywasz mniej wody do ich mycia. W większości przypadków wystarczy umyć sam wolnowar i być może niektóre przybory kuchenne.
Taniej robisz zakupy
Oszczędzasz także na zakupie składników. W wolnowarze możesz ugotować tańsze kawałki mięsa (np. uda z kurczaka, łata wołowa, mostek czy karkówka), które będą delikatne, soczyste w smaku i niewyschnięte ze względu na obecność wilgoci. Możesz też kupować większe ilości składników w korzystniejszych cenach, przygotować więcej jedzenia, a później podzielić je na porcje i zamrozić.
źródło: agdrtv24.pl