agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Płyta grzewcza od kuchni, czyli który model wybrać?

Płyta grzewcza od kuchni, czyli który model wybrać?

DUŻE AGD / Płyty grzejne / 2017-10-19 12:45:07

Ewolucja sprzętów kuchennych sprawiła, że kuchenka, dawniej postrzegana jako całość, dziś stanowi dwa zupełnie niezależne od siebie urządzenia. Obok piekarnika, kluczowym elementem wyposażenia kuchni jest płyta grzewcza - ceramiczna, gazowa lub indukcyjna. Różnorodność zarówno modeli, jak i technologii powoduje, że odpowiedni jej wybór nie jest zbyt prostym zadaniem. Która płyta najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni?

Polecane sklepy

RTV Euro AGDMedia ExpertMedia MarktNEONET

Kompletując kuchenny sprzęt AGD możemy pozwolić sobie na niemalże zupełną dowolność w wyborze rozwiązań, które spełnią wszystkie nasze oczekiwania. Poza kierowaniem się wymogami estetycznymi i funkcjonalnością, konieczne jest dopasowanie konkretnego modelu do typu instalacji i obecnej aranżacji kuchennej. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na urządzenie wolnostojące, czy też płytę do zabudowy.

Klasycznie, skutecznie, elektrycznie

Najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem są płyty elektryczne. Wykonane z estetycznego, ceramicznego szkła, często bardzo przypominają z wyglądu płyty indukcyjne. Elektryczna kuchenka doskonale nadaje się do gotowania na „wolnym ogniu”. To właśnie możliwość ustawienia bardzo małej mocy pozwala na osiągnięcie pełnego aromatu dań - zup, sosów, gulaszy. Ponadto płyta ta możliwa jest do zamontowania prawie w każdej kuchni, a zróżnicowane pod kątem kształtu i liczby palników modele dostępne są również w bardzo konkurencyjnych cenach. Sterowana, dotykowa płyta ceramiczna Kernau KHC 6421 łączy w sobie wszystkie te atuty, oferując dodatkowo technologię Hi-Light, odpowiedzialną za bardzo szybkie nagrzewanie. Po zakończeniu gotowania wskaźnik ciepła resztkowego informuje natomiast o tym, które pole grzewcze jest wciąż ciepłe, co chroni przed poparzeniami. Znacznym udogodnieniem jest również blokada rodzicielska, zabezpieczająca przed nieumyślnym uruchomieniem płyty przez dzieci. Płyta automatycznie wyłączy się także w przypadku jej zalania.

Gotowanie na pełnym gazie

W sytuacji, gdy w kuchni jest instalacja gazowa, możliwy jest wybór płyty z podłączeniem do gazu. Gotowanie na tego typu płycie ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy cenią sobie przede wszystkim szybkość nagrzewania i możliwość precyzyjnego regulowania intensywności płomienia w palniku. Jeszcze większą moc (3800 W) pozwala uzyskać płyta gazowa Kernau KGH 6421 TCI X, wyposażona w dodatkowy palnik TURBO. Jej funkcjonalność zapewniają również udogodnienia, takie jak automatyczna zapalarka, zintegrowana z pokrętłami oraz żeliwne ruszty o modułowej budowie, które bez przeszkód mogą być myte w zmywarce. Płyta ta jest również bezpieczna. Zabezpieczenie przeciwwypływowe automatycznie odcina dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia. Obecnie możliwy jest wybór różnych rodzajów płyt podpalnikowych, wykonanych zarówno ze stali nierdzewnej, jak i ze szkła ceramicznego w odcieniu czarnym lub białym.

Kulinarny magnetyzm, czyli indukcja

Płyty indukcyjne są zdecydowanie najefektywniejsze spośród wszystkich dostępnych na rynku płyt. Gotowanie na nich odbywa się znacznie szybciej (nawet do 40%), niż ma to miejsce w przypadku płyt elektrycznych i gazowych. Ponadto gwarantują większą oszczędność energii - w ich wypadku nagrzewa się jedynie dno garnka, a nie sama płyta. Model KIH 6412-4B marki Kernau gwarantuje ustawienie dowolnego spośród aż 10 poziomów grzania. Funkcja „bridge” umożliwia z kolei połączenie sąsiadujących pól w jedno, co umożliwia znaczące zwiększenie powierzchni grzewczej i pozwala na przyrządzenie potraw nawet w bardzo dużych naczyniach. Za sprawą nieprzejrzystej powłoki black undercoat oraz Anti Touch, zabezpieczającej przez pozostawianiem odcisków palców, płyta ta stanowi estetyczne i proste w czyszczeniu dopełnienie nowoczesnej przestrzeni kuchennej. Ponadto obszar grzania w przypadku płyt indukcyjnych jest dopasowany właśnie do średnicy ustawionego na nim naczynia. Dzięki temu, że w czasie gotowania płyta jest zimna, żywność, która wykipi z garnka, nie przypala się na niej i nie przywiera, przez co po gotowaniu bardzo łatwo przywrócić kuchni idealny blask. Podczas wyboru płyty indukcyjnej, warto pamiętać także o tym, że wymaga ona specjalnych garnków, wykonanych ze stali ferromagnetycznej.

Płyta ceramiczna do zabudowy KHC 6421

  • funkcja Hi-Light
  • blokada rodzicielska
  • sterowanie dotykowe
  • technologia Stand-By
  • powłoka Anti Touch
  • wskaźnik ciepła resztkowego
  • funkcja Auto Stop

cena: 859.00 zł

Płyta gazowa do zabudowy KGH 6421 TCI X

  • automatyczna zapalarka
  • sterowanie z frontu
  • zabezpieczenie przewiwwypływowe gazu
  • ruszty żeliwne
  • palnik Turbo

cena: 849.00 zł

Płyta indukcyjna do zabudowy KIH 6412-4B

  • technologia Stand-By
  • funkcja „bridge”
  • powłoka Black Undercoat
  • timer
  • blokada rodzicielska
  • funkcja Auto Power
  • instalacja 400 V
  • funkcja Auto Stop
  • funkcja Booster
  • powłoka Anti Touch
  • sterowanie dotykowe
  • wskaźnik ciepła resztkowego

cena: 1 349.00 zł

źródło: kernau/agdrtv24.pl

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe