agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Pochłaniacz czy wyciąg - jaki okap wybrać?

Pochłaniacz czy wyciąg - jaki okap wybrać?

DUŻE AGD / Okapy kuchenne / 2016-03-18 07:52:32

Dokonując zakupu okapu kuchennego staramy się, aby pasował on do stylistyki pomieszczenia i sprzętu AGD. Sporo problemów może nam sprawić wybór - pochłaniacz czy wyciąg? Ekspert marki Ciarko podpowiada, czym różnią się te dwa rozwiązania i która z funkcji będzie odpowiednia do naszej kuchni.

Polecane sklepy

RTV Euro AGDMedia ExpertMedia MarktNEONET

Okap służy do odprowadzania kuchennych oparów, takich jak para wodna, drobinki tłuszczu oraz do usuwania nieprzyjemnych zapachów. Swoje zadanie może spełniać na dwa sposoby - filtrując lub całkowicie usuwając powietrze z wnętrza kuchni. Obecnie dostępne są  nowoczesne urządzenia, które mogą pracować w wybranie trybie zarówno pochłaniacza, jak i wyciągu. Jednak wybór rozwiązania, z którego będziemy korzystać, nie zawsze zależy włącznie od naszych preferencji.

Wyciąg nie dla każdego                                   

- Jeśli zdecydujemy się na okap pracujący w trybie wyciągu musimy pamiętać o konieczności podłączenia go do kanału wentylacyjnego. W tym przypadku powietrze odprowadzane jest na zewnątrz budynku, do czego niezbędny jest komin wentylacyjny - mówi Kamil Machura, manager ds. handlu w firmie Ciarko, która jest polskim producentem okapów kuchennych. Taki system jest najbardziej efektywny, ponieważ gwarantuje skuteczne usunięcie niechcianych oparów i zapachów z kuchni. Co więcej, wyciąg umożliwia zoptymalizowanie temperatury w pomieszczeniu, która często podczas gotowania staje się nieprzyjemnie wysoka. Mimo wielu zalet, takie rozwiązanie nie zawsze jest możliwe do zastosowania. - Nie każda kuchnia wyposażona jest w indywidualny wyciąg wentylacyjny. Szczególnie dotyczy to domów wielorodzinnych, gdzie występują wspólne kominy, do których nie możemy podłączyć wyciągu. To samo tyczy się kanałów odprowadzających dym np. z pieców grzewczych. W obu przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia zakłócenia obiegu powietrza w budynku - dodaje ekspert.

Uniwersalny pochłaniacz

W przeciwieństwie do wyciągu, pochłaniacz sprawdzi się w każdej kuchni. Pracuje on w trybie zamkniętym. - Zassane przez pochłaniacz powietrze przechodzi przez zamontowany w nim filtr węglowy, który zatrzymuje wszelkie zapachy. Tak oczyszczone powietrzne powraca do pomieszczenia - mówi Kamil Machura. Niepodważalną zaletą takiego urządzenia jest jego uniwersalność i bardzo prosty montaż - wystarczy zamocować je w dowolnym miejscu i podłączyć do źródła prądu. Nie ma konieczności podłączenia go do kanału wentylacyjnego, co - zwłaszcza w przypadku okapów wyspowych - mogłoby wymagać dodatkowych prac remontowych. Niezależnie od tego, na jakie urządzenie się zdecydujemy, oba wymagają zamontowania filtrów przeciwtłuszczowych.

W wyciągach stosowane są najczęściej filtry metalowe, które łatwo wyczyścić np. w zmywarce czy pod bieżącą wodą. Jeśli posiadamy pochłaniacz, wybrany filtr należy wymieniać okresowo, aby zapewnić najwyższa wydajność urządzenia.

źródło: ciarko/agdrtv24.pl

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe