Porady Miele: Jak czyścić wnętrza piekarników z powłoką PerfectClean?
Wizja czyszczenia piekarnika może zepsuć nastrój nawet po najbardziej udanym wypieku. W piekarnikach Miele czyszczenie jest niezwykle łatwe, pod warunkiem jednak że będziemy czyścić komorę po każdym użyciu.
Emaliowana komora piekarnika jest uszlachetniona powłoką PerfectClean, która cechuje się efektem zapobiegającym przywieraniu i niezwykle prostym czyszczeniem. W przypadku normalnego zabrudzenia powierzchnie PerfectClean najlepiej jest czyścić gąbką do mycia naczyń i gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. W razie potrzeby można zastosować twardą stronę gąbki. Następnie należy dokładnie spłukać elementy czystą wodą. W przypadku mocno przywartych pozostałości można zastosować skrobak do szkła lub spiralę stalową. Aby ułatwić czyszczenie komory można zdjąć lub rozmontować drzwiczki, wyjąć prowadnice boczne i opuścić grzałkę grzania górnego/grilla.
Ścianka tylna jest pokryta ciemnoszarą emalią katalityczną. W wysokich temperaturach powłoka ta czyści się samoczynnie z rozprysków oleju i tłuszczu. Im wyższa temperatura, tym wydajniejszy jest proces czyszczenia. Powłoka katalityczna traci swoje właściwości samooczyszczania w wyniku oddziaływania środków szorujących, szczotek oraz aerozoli do piekarników. Dlatego elementy pokryte emalią katalityczną należy usunąć z piekarnika, zanim przystąpi się do czyszczenia powierzchni komory piekarnika za pomocą aerozoli do piekarników. Emalia katalityczna nie ma żadnego wpływu na pozostałości przypraw, rozpryski cukru i podobne zabrudzenia dlatego należy je usunąć ręcznie. Do czyszczenia należy stosować ciepłą wodę z dodatkiem płynu do mycia naczyń i miękką szczotkę lub gąbkę.
Uszczelkę i wewnętrzną stronę drzwiczek należy czyścić - najlepiej po każdym użyciu - za pomocą czystej gąbkowej ściereczki, ciepłą woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń lub czystą, wilgotną ściereczką z mikrofazy. Na koniec należy wytrzeć wszystko do sucha miękką ściereczką.