Porady Miele: Program Pieczenie Plus
Piekarniki Miele perfekcyjnie opanowały pieczenie mięs i wypieków ze wspomaganiem pary. W programie Pieczenie Plus piekarnik wyposażony został w specjalny system wspomagający pieczenie odpowiednią ilością wilgotności. Woda konieczna do wytworzenia pary zasysana jest przez specjalną rurkę umiejscowioną pod drzwiczkami urządzenia. Stamtąd transportowana jest do wytwornicy pary aby w odpowiednim momencie można było uwolnić uderzenia pary w komorze pieczenia.
Dla uzyskania optymalnych wyników przyrządzanych potraw uderzenie pary można uwolnić w trybie ręcznym wybierając dokładny jego moment lub w programach automatycznych. Wówczas piekarnik sam dostosuje wszelkie parametry pieczenia do wybranej potrawy. Funkcja Pieczenie Plus sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku pieczenia chleba oraz mięs. Dzięki optymalnej ilości dostarczanej pary oraz obiegowi powietrza gwarantuje ona równomierne upieczenie i przyrumienienie potrawy. Pieczywo lepiej wyrasta i ma błyszczącą, chrupiącą skórkę. W przypadku mięsa o większej zawartości tłuszczu dostarczenie podczas pieczenia wilgoci powoduje lepsze jego wytopienie. Mięso z otoczką z tłuszczu zyskuje ponadto chrupiącą skórkę. Natomiast w przypadku chudego mięsa, dostarczenie pary podczas pieczenia zapobiega jego wysychaniu.
Programy automatyczne ze wspomaganiem wilgoci zapewniają samoczynną regulację temperatury i wilgotności dla uzyskania najlepszych efektów pieczenia, w zależności od tego czy pieczemy mięso z otoczką tłuszczu, który ma być przypieczony i chrupiący, czy mięso, które ma być brązowe na wierzchu, ale różowe w środku. Dzięki zaawansowanej technice zastosowanej w piekarniku, efekt pieczenia chleba i bułek jest podobny to tego, do którego przyzwyczailiśmy się kupując pieczywo w piekarni. Ilość i moment uderzeń pary reguluje program. Niektóre programy automatyczne do bułek i chleba oferują ponadto możliwość pieczenia w nocy, dzięki czemu następnego dnia rano, punktualnie na śniadanie, mamy do dyspozycji świeże pieczywo.