Pyroliza - profesjonalna czystość
Pyroliza jest specjalnym programem ułatwiającym czyszczenie piekarnika. Jedyne zadanie jakie pozostaje do wykonania po skończeniu pyrolizy, to usunięcie powstałego popiołu szmatką lub papierowymi ręcznikami. Prosto, szybko i przyjemnie. Dlatego kupując piekarnik warto rozważyć modele z pyrolizą.
Pyroliza to program, który rozgrzewa piekarnik do bardzo wysokiej temperatury, ok. 500°C, w której tłuszcz i inne zanieczyszczenia, w trakcie 2 godzinnego procesu, zamieniają się w popiół. Po zakończeniu pyrolizy i ostudzeniu piekarnika wystarczy przetrzeć wnętrze szmatką, usunąć popiół i gotowe. Wokół pyrolizy narosło wiele mitów. Najważniejszy związany jest z jej kosztami. Przed zakupem piekarnika z pyrolizą często powstrzymuje strach przez opłatami za energię. Tymczasem, wbrew obiegowej opinii, pyroliza nie jest szczególnie droga. Koszt jednego czyszczenia pyrolitycznego to niecałe 3,00 zł (zależnie od ceny energii). Takie czyszczenie wystarczy włączyć raz na miesiąc, raz na półtora miesiąca. Przy okazji oszczędza się na detergentach, których nie trzeba używać i kupować, no i przede wszystkim oszczędza się własny czas i siły.
Druga obawa dotyczy bezpieczeństwa. Temperatura 500°C jest przecież zabójcza. Na szczęście piekarniki z pyrolizą mają odpowiednie zabezpieczenia. Poczwórne szyby frontowe nagrzewają się tylko do 70°C. Są dość gorące, ale nie wywołują poparzeń. Drzwi piekarnika nie da się otworzyć dopóki temperatura nie spadnie poniżej 300°C - więc osmalenie brwi i rzęs nie grozi. Nie grozi też przypadkowe włączenie pyrolizy, jeśli kupowany piekarnik ma zabezpieczenie uniemożliwiające pyrolizę bez wyjętych drabinek bocznych. I teraz bardzo ważna kwestia: podczas pyrolizy piekarnik musi być zupełnie pusty. Blachy poddane pyrolizie trwale się odkształcą, chromowe ruszty odbarwią, a na prowadnicach pojawi się brzydki odbarwiony nalot, nie mówiąc już o tym, że system łożysk może nie wytrzymać tak wysokiej temperatury.
źródło: electrolux/agdrtv24.pl