Ringoo wygrywa polską edycję konkursu Electrolux Design Lab
Wzorem dwóch poprzednich lat, także w tym roku firma Electrolux Poland zorganizowała polską edycję konkursu Electrolux Design Lab, aby docenić młodych i zdolnych projektantów z naszego kraju. Tematem konkursu była „inteligentna mobilność”, cechująca urządzenia gospodarstwa domowego w przyszłości. Studenci zostali poproszeni o przygotowanie projektów mobilnych urządzeń gospodarstwa domowego, odpowiadających sposobom w jaki w przyszłości ludzie będą przygotowywać żywność, zmywać naczynia, czyścić ubrania, zarówno w domu jak i poza nim. W polskiej edycji brały udział projekty zgłoszone wiosną 2011 do międzynarodowego konkursu Electrolux Design Lab.
Jury
W tegorocznym jury polskiej edycji konkursu znaleźli się Anna Grużewska - dziennikarka magazynu „Dom&Wnętrze”, Ewa Kempińska - dziennikarka magazynu „Dobre Wnętrze”, dr Andrzej Sobaś - Prodziekan Wydziału Projektowego Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach oraz Adam Cich - Dyrektor Generalny Electrolux Poland. Jury oceniało prace pod kątem kreatywności, zgodności z tematem konkursu oraz jakości przygotowanych projektów.
Laureaci
Pierwsze miejsce zajął Jacek Chrzanowski z Akademii Sztuk Pięknych im. W. Strzemińskiego w Łodzi za projekt Ringoo. Ringoo to mały, okrągły podgrzewacz mikrofalowy przeznaczony do przygotowania gorących napojów. Urządzenie pozwala oszczędzać wodę i prowadzić bardziej ekologiczny tryb życia. Płyn przelewany przez Ringoo staje się gorący. Proces ten zapobiega marnowaniu energii, którą trzeba by zużyć podczas gotowania większej ilości wody niż potrzeba do zalania np. kubka herbaty. Ringoo podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury, pozwalając delektować się ulubioną herbatą i świadomością przyczyniania się do ochrony naszej planety. Jury wyróżniło projekt za jego mobilność, proekologiczność i prostotę urządzenia. Dodatkowym autem było również rzetelne przygotowanie projektu.
Projekt Ringoo został doceniony także w międzynarodowej edycji konkursu Electrolux Design Lab 2011 - gdzie znalazł się w półfinale konkursu. W półfinale znalazło się zaledwie 25 prac spośród 1300 zgłoszonych projektów.
[[[zdjecie,4494,prawa]]] Drugie miejsce w polskiej edycji zajął Tomasz Siemek z Gliwickiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości za projekt The GULL (pol. mewa). Inspiracją do powstania projektu były ptaki i ruch ich skrzydeł. GULL jest filtrem, który oczyszcza powietrze w mieszkaniu. Urządzenie, wykorzystując olejek cytrynowy, likwiduje do 99,96% bakterii i zanieczyszczeń powietrza. Pozwala też pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Dodatkowo pozostawia przyjemny lekko cytrynowy zapach w pomieszczeniu. GULL został tak zaprojektowany, aby można go było powiesić na suficie lub postawić w dowolnym miejscu mieszkania. Jest stosunkowo mały, a jego działanie opiera się na energii kinetycznej dostarczanej w trakcie obracania urządzeniem lub poruszania jego skrzydłami. Jury doceniło przemyślaną i bardzo dobrze przygotowaną prezentację oraz fakt, iż urządzenie jest interesującym rozwiązaniem dla alergików.
Projekt GULL również został zakwalifikowany do półfinału międzynarodowej edycji konkursu Electrolux Design Lab 2011.
[[[zdjecie,4493,prawa]]] Trzecie miejsce zajął Emanuel Franz z Wydziału Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie za projekt Smart Cook. Smart Cook to przenośna kuchenka z aplikacją na smartphone’a. Smart cook jest niewątpliwie urządzeniem mobilnym, spełnia wszystkie kryteria konkursowe i korzysta z nowoczesnej technologii. Jury jednak miało wątpliwości co do innowacyjności i spójności zaprezentowanej idei.
O konkursie Electrolux Design Lab
- Electrolux Design Lab to zapoczątkowany w 2003 roku, coroczny, międzynarodowy konkurs dla studentów wzornictwa przemysłowego. Zadaniem uczestników konkursu jest przedstawienie innowacyjnych pomysłów na projekty urządzeń użytku domowego przyszłości. Każda edycja konkursu ma inny temat przewodni. Zwycięzców wybiera jury złożone z uznanych ekspertów z dziedziny wzornictwa, pod przewodnictwem Henrika Otto, Senior Vice President Global Design w Electrolux. Pierwszą nagrodą w konkursie jest 5.000 Euro i półroczny staż w jednym ze światowych centrów wzornictwa firmy Electrolux. Druga i trzecia nagroda to odpowiednio 3.000 Euro i 2.000 Euro.