Rozpoczynamy ulubiony sezon Polaków - sezon na grilla!
Wielkimi krokami w końcu nadchodzi ulubiona majówką, czyli idealny weekend na grilla. A przecież grill jest dla Polaków równie ważny jak piłka nożna. Z wielkim zamiłowaniem zapraszamy sąsiadów do naszego ogródka, a jeśli takowego nie posiadamy to poszukujemy miejsc publicznych, w których można pogrillować. Najbardziej uparci próbują nawet rozpalać ruszt na własnych balkonach, ku złości współmieszkańców bloku.
A co przyrządzamy na grillu? Praktycznie wszystko. Tradycyjne kiełbaski, karkówkę, mięso drobiowe i wołowe w postaci szaszłyków, boczek, ryby - na przykład łososia, warzywa takie jak cukinia, papryka, cebula, bakłażan oraz inne dodatki w postaci chleba (często przekładanego między kromkami masłem), czy ziemniaków. Nawet sklepy spożywcze dostosowały się do dużego popytu na tego typu produkty i przygotowują specjalne akcje sezonowe. W każdym supermarkecie można już kupić przyrządzone mięso w marynacie do wrzucenia bezpośrednio na ruszt, przyprawy do grilla i sosy, aluminiowe tacki, czy brykiet.
Jakie są w takim razie dostępne grille na rynku? Trzy najbardziej popularne rodzaje to grille: gazowe, węglowe i elektryczne. Dwa pierwsze to urządzenia typowe do używania w ogródku, natomiast elektryczny został tak zaprojektowany, aby można było go używać w kuchni w mieszkaniu. Sezon na grille właśnie się rozpoczyna i oczekujemy zdecydowanie zwiększonego zainteresowania tymi produktami w okresie maj - wrzesień. Rynek urządzeń do grillowania nieco się zmienia, coraz popularniejsze stają się modele gazowe. Wynika to zarówno z możliwości szybkiej regulacji temperatury, jak i niższych cen gazu od węgla. W 2014 roku Polacy najchętniej wybierali grille do 1000 zł, zaś średnia cena zakupu w Agito.pl wynosiła ok. 477 złotych. Do najpopularniejszych marek niezmiennie należą Landmann, Mastergrill, Activa, Campingaz, Siesta oraz Malatec. Wzrost popularności notują również grille elektryczne, które coraz częściej pojawiają się w gospodarstwach domowych. Cechuje je wyjątkowa praktyczność - można używać ich na balkonach, jak i w zamkniętych pomieszczeniach, przez co użytkownik nie jest uzależniony od pogody. Ich sprzedaż nie jest tak bardzo sezonowa jak modeli gazowych i węglowych - komentuje Magdalena Król, Junior Product Manager Działu Dom i Ogród Agito.pl
Grille gazowe cechuje przede wszystkim łatwa regulacja temperatury pieczenia, w odróżnieniu od grilli węglowych od razu uzyskujemy żądaną temperaturę grillowania. Jest to ważna zaleta dla użytkowników lubiących szybkie rozwiązania. Istnieje kilka rodzajów urządzeń, dostosowanych do liczby użytkowników - od jednego palnika do kilku, co daje możliwość przyrządzania różnych dań w tym samym czasie, także w garnkach, a nie tylko bezpośrednio na ruszcie. W tego typu grillach potrawy zachowują soczystość, a tłuszcz jest zbierany do oddzielnych pojemników i nie spływa bezpośrednio do ognia, jak w przypadku grilli węglowych. Co ciekawe, potrawy można wzbogacić aromatem paleniska węglowego przez dodanie specjalnych wiórków/wkładek z różnych gatunków drewna tak, aby potrawa miała aromat grillowania przy użyciu tradycyjnych metod - węgiel, drewno. Praktyczną zaletą tego rodzaju urządzenia jest także to, iż jego użytkowanie jest bardziej ekonomiczne niż użytkowanie grilla węglowego ze względu na to, że gaz jest tańszy niż węgiel.
Jakie produkty są szczególnie godne polecenia w tej kategorii?
Na przykład Campingaz Grill gazowy WOODY LX SERIA 3, który z pewnością stanie się nieodzownym towarzyszem wielu spotkań ze znajomymi. Główny ruszt modułowy z systemem Culinary Modular pozwala wymienić elementy rusztu, w zależności od potrzeb, a dodatkowy ruszt górny pozwala grillować warzywa. Dzięki dwóm kółkom urządzenie jest mobilne. Cena to ok. 1700 zł. Drugą propozycją będzie Landmann Grill gazowy trzypalnikowy, wykonany z lakierowanej proszkowo blachy stalowej, o mocy 9,6 kW. Trzy niezależne palniki ze stali szlachetnej ułatwiają sprawne przyrządzanie potraw. Grill posiada również specjalną misę tłuszczową oraz wskaźnik temperatury w pokrywie. Cena to ok. 970 złotych. Natomiast grille węglowe zostały w większości wyposażone w pokrywę, która sprawia, że potrawy szybciej się pieką, dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Duża powierzchnia rusztu oraz wypukła pokrywa umożliwia grillowanie większych kawałków mięsa. Potrawy z urządzeń węglowych posiadają niezwykły aromat. Dla miłośników długiego wypoczynku w ogrodzie i tradycyjnych metod przyrządzania potraw na świeżym powietrzu będzie to wybór idealny.
Dobrym wyborem spośród grilli węglowych będzie Malatec Grill z wędzarnią. Można na nim grillować standardowo lub wędzić przy użyciu drewna. Grill z wędzarnią pozwoli na urozmaicenie potraw, dając równocześnie wygodę w ich przygotowywaniu. Smak i zapach potraw będzie wyjątkowy! Komin zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a termometr pozwoli nam określić temperaturę grillowania. Cena to ok. 260 złotych Jeśli ktoś woli inny kształt urządzenia, wtedy polecamy Landmann Grill kulisty wózek wykonany z blachy stalowej, z chromowanym rusztem grillowym i węglowym. Powierzchnia grillowania ma średnicę ok. 44 cm, więc będzie idealna dla 6 osób. Cena to ok. 210 złotych.
Dla wielkich fanów potraw z grilla świetnym rozwiązaniem będzie grill elektryczny, którego możemy używać cały rok! Potrawy przyrządzane przy użyciu technologii grilla są zdrowsze niż te z tradycyjnej patelni, ponieważ można je przygotować bez tłuszczu. Smażone dania są zwykle ciężkostrawne. Warto pomyśleć o zakupie grilla elektrycznego marki Philips. Jego stale wysoka temperatura utrzymuje doskonały aromat potraw. Grill stołowy o dużej mocy jest wyposażony w gorącą płytę, która pozwala zachować smak jedzenia. Urządzenie szybko się nagrzewa, gruba płyta jest zawsze gorąca, a karbowana i gładka powierzchnia pozwala przygotować wiele smacznych dań. Grill posiada praktyczną funkcję odprowadzania tłuszczu, a ponadto karbowana i gładka powierzchnia umożliwia podsmażanie i opiekanie jedzenia. Elementy urządzenia można myć w zmywarce. Cena to ok. 260 złotych.
Drugą ciekawą propozycją może być grill elektryczny Zelmer. Pięciostopniowy regulator temperatury, pokrywa z hartowanego szkła oraz specjalne uchwyty z tworzywa termoizolującego zapewniają wyjątkową wygodę smażenia. Wszystkie grille Zelmer mają regulowane termostaty i płyty pokryte nieprzywierającą powłoką. Cena to ok. 160 złotych.
Sezon na grilla czas zacząć! Produkty przedstawione w materiale pochodzą ze sklepu Agito.pl
źródło: agito/agdrtv24.pl