Smukłe smoothies - sposób na smaczne i sycące odchudzanie
Ze względu na wyższe temperatury w miesiącach wakacyjnych, dobrze jest zadbać o odpowiedni sposób przechowywania żywności, aby nie utraciła ona swoich cennych minerałów i składników odżywczych. Najlepszym miejscem na delikatne owoce czy przygotowane z nich koktajle będzie z pewnością lodówka. Na rynku dostępne są modele wyposażone w dodatkowy pojemnik, który zagwarantuje optymalne warunki do przechowywania owoców i warzyw. Większą przestrzeń zapewni nam np. specjalna szuflada, którą możemy wyjąć i w zależności od naszych potrzeb umieścić na dwóch różnych wysokościach (np. Flexi Use Box w lodówkach Indesit eXtra).
Na górnym poziomie, z udoskonalonym systemem termodynamicznym, zagwarantowana jest optymalna dla owoców i warzyw temperatura na poziomie 5°C. Na niższym poziomie temperatura oscyluje w granicach 0°C i jest ona idealna do przechowywania surowego mięsa, ryb i serów lub do powolnego rozmrażania. W praktyce użycie pojemnika Flexi Use Box jako drugiego kosza na warzywa czy owoce oferuje nam dodatkową przestrzeń zdolną pomieścić nawet 30 jabłek.
Zamrażalnik - idealna opcja, gdy nie damy rady zjeść wszystkiego na raz
Jeśli mamy w domu dużo świeżych warzyw i owoców, a wiemy że nie damy rady ich wszystkich przejeść - dobrze jest je zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie. Dzięki temu będziemy mogli sięgnąć np. po świeże truskawki zawsze, gdy tylko będziemy mieć na to ochotę. Gdy potrzebujemy miejsca na duże zapasy pomocne nam będą lodówko-zamrażarki, które zagwarantują większą ilość miejsca w zamrażalniku np. dzięki Freezer Boxes. To wielofunkcyjna komora zamrażalnika, z której pierwsze dwie szuflady i znajdująca się między nimi półka mogą zostać wyjęte, co pozwoli tym samym na powiększenie pojemości nawet o 38%. Co więcej warto przyjrzeć się urządzeniom, które będą czuwały nad naszą zamrożoną żywnością - której jak wiadomo nie wolno ponownie zamrażać. Na przykład w lodówkach Indesit eXtra znajdziemy rozwiązanie Black Out Sensor, zamontowane na drzwiach zamrażalnika. To specjalny czujnik, który pomoże nam sprawdzić stan zamrożonego jedzenia np. jeśli przez wiele godzin nie było prądu, a my byliśmy w tym czasie poza domem. Czujnik składa się z dwóch płynów o różnych kolorach, które gwarantują bezpieczeństwo spożywanych produktów i poinformują nas, czy żywność można jeszcze wykorzystać, czy należy ją wyrzucić. Żółta i czerwona ciecz we wskaźniku reaguje na zmiany temperatury - dopóki obie są na górze, nasza żywność na pewno się nie rozmroziła. Jeśli czerwony jest u góry a żółty na dole oznacza to, że trzeba zjeść produkty w ciągu 7 dni lub przetworzyć je termicznie (smażenie, gotowanie) i zamrozić ponownie. W sytuacji gdy oba będą na dole - żywność jest do wyrzucenia i nie nadaje się już do spożycia. Co więcej, dzięki systemowi chłodzenia statycznego, żywność w komorze chłodziarki nie wysusza się nawet gdy nie jest przykryta.
źródło: indesit/agdrtv24.pl