Sous vide nie tylko dla profesjonalistów
Coraz większą popularnością wśród pasjonatów gotowania cieszy się technika próżniowego gotowania na parze, czyli sous vide. To idealny pomysł na przygotowanie lekkich i zdrowych posiłków latem. Teraz dzięki nowoczesnym piekarnikom parowym Gorenje jest to niezwykle proste.
Francuski sposób na aromatyczne i zdrowe posiłki
W ciepłe dni stawiamy na lekkie jedzenie, rezygnując z ciężkich i tłustych dań. Szukamy także pomysłów na proste i szybkie wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, by cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi. Dobrym sposobem na letnie posiłki jest technika sous vide. To znana z fracuskiej kuchni metoda opracowana w latach 70. przez kultowego szefa kuchni Georges Pralusa, która polega na hermetycznym zapakowaniu surowych składników w worki próżniowe i gotowaniu w kąpieli wodnej lub parowej.
Najważniejsze w technice sous vide jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, ponieważ poszczególne składniki wymagają innych wartości. Zebraliśmy dla Ciebie kilka najpopularniejszych:
- Drób – 65-80°C
- Wieprzowina – 56-75°C
- Wołowina (krwista-średnio wysmażona) – 49-55°C
- Wołowina (średnio-mocno wysmażona) – 55-65°C
- Ryby – 49-60°C
- Warzywa i owoce – 80-87°C
- Jajka – 63-70°C
Dzięki przygotowywaniu dań w niskiej temperaturze ograniczamy utratę witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Jednocześnie potrawy pozostają delikatne i soczyste bez konieczności smażenia na tłuszczu. Metodą sous vide możesz przygotować niemal wszystko, dlatego sprawdzi się ona zarówno w przygotowaniu tradycyjnych potraw, jak i kulinarnych eksperymentów.
Sous vide nie tylko dla profesjonalistów
Piekarniki parowe pomogą w prosty i szybki sposób przyrządzić wykwitną ucztę. To nowoczesna generacja urządzeń, które łączą w sobie wiele funkcji. Wyposażone w dedykowane programy do pieczenia parowego idealnie nadają się do techniki sous vide. Modele takie jak BCS747S34X marki Gorenje posiadają ponadto system PureSteam, w którym specjalne generatory wytwarzają i równomiernie rozprowadzają czystą parę. Dzięki temu komora piekarnika jest całkowicie pozbawiona kropel wody.
Dania przygotowywane metodą pary zachowują atrakcyjny wygląd i intensywny aromat jak w ekskluzywnych restauracjach. Dzięki opcji podtrzymywania temperatury, gospodarze nie muszą pilnować potraw w kuchni i mogą w pełni cieszyć się z towarzystwa gości. To także dobry pomysł na rodzinne gotowanie z dziećmi. Urządzenia marki Gorenje wyposażone są w zimne uchwyty i kilkuwarstwowe, szklane drzwi, dzięki ktorym są bezpieczne dla najmłodszych kucharzy.
Wiele zastosowań pary
Funkcję pary można wykorzystać na wiele innych sposób w codziennym przygotowywaniu posiłków. Pomoże odświeżyć czestwe pieczywo, dzięku czemu ograniczymy marnowanie jedzenia w domu, czy przyspieszy proces rozmrażania składników. Przyda sie także do tzw. garowania, czyli leżakowania ciasta drożdżowego, dzięki któremy utrzymana zostanie idealna objętność i sprężystość wypieków.
A po gotowaniu piekarnik parowy może pomóc Ci także w sprzątaniu. We wszystkich liniach nowych piekarników Gorenje dostępna jest funkcja AquaClean. Wystarczy wlać pół litra wody do bryfanny i wybrać odpowiednią opcję, a zaległy tłuszcz już po 30 minutach ulegnie zmiękczeniu, co znacząco ułatwi czyszczenie piekarnika.
źródło: agdrtv24.pl