agdrtv24 - twitteragdrtv24 - facebookagdrtv24 - linkedin
Święto Dziękczynienia według Electroluxa

Święto Dziękczynienia według Electroluxa

2010-11-25 15:50:00

Artykuł ten jest przeznaczony bardziej dla kucharzy, amatorów gotowania oraz wszystkich tych, którzy obchodzą to Święto. Postanowiliśmy opublikować tę informację prasową marki Electrolux mając na uwadze przede wszystkim naszych użytkowników "zza wielkiej wody", którzy regularnie odwiedzają portal agdrtv24.pl. Dziękujemy, pozdrawiamy serdecznie i życzymy smacznego!

Święto Dziękczynienia to jedno z największych i najbardziej rodzinnych świąt w Stanach Zjednoczonych. Jest to szczególny czas, w którym ludzie podróżują po całym kraju, by spędzić kilka dni z rodziną i przyjaciółmi, ciesząc się ze wszystkich dobrych rzeczy, które ich spotkały. Tradycja tego święta wywodzi się z czasów kolonialnych w Ameryce, sprzed prawie czterystu lat. Wtedy to do wspólnego posiłku zasiedli Anglicy i Indianie. Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek listopada.

Nie ma znaczenia jak liczna jest rodzina i czy przyrządzamy w tym roku kolację dla czterech czy dwudziestu czterech osób. I tak zawsze gwiazdą tego wieczoru będzie pyszny, doskonale zarumieniony indyk. Oto przepis na pieczonego indyka z foie gras oraz nadzieniem kasztanowym dla 8 osób - plecany przez Electrolux.

Składniki do nadzienia:

  • 500 g białego chleba bez skórek
  • 1 posiekana cebula
  • 10 sztuk pieczonych, obranych i posiekanych kasztanów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 200g foie gras (kacze lub gęsie wątróbki), pokrojonego w kostkę 1×1cm

Indyk:

  • świeży, cały indyk o wadze 5-7kg,
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 10 plasterków boczku

Składniki na sos:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 łyżka stołowa, świeżego drobno posiekanego rozmarynu
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa lekkiego sosu sojowego
  • sól oraz świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (za wyjątkiem foie gras) mieszamy przy użyciu robota kuchennego. Następnie powoli dodajemy foie gras. Starannie wyczyszczonego indyka doprawiamy solą i pieprzem i napełniamy farszem. Kładziemy indyka na ruszcie w piekarniku a pod spodem ustawiamy brytfankę do połowy napełnioną wodą. Przykrywamy indyka plastrami boczku.

Pieczenie z piekarnikiem Electrolux Inspiro będzie niezwykle proste wystarczy ustawić piekarnik na odpowiedni program (gotowanie, auto ryby / drób, indyk) wprowadzić wagę indyka i postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.

Pieczenie w tradycyjnym piekarniku:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 ° C. Umieszczamy indyka w jak najniższej części pieca. Wbijamy termosondę w wewnętrzną część uda i pieczemy, aż temperatura osiągnie 77 ° C. Jeśli nie mamy termosondy, możemy nakłuć indyka i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Cały proces będzie trwał od 3-4,5 godziny, w zależności od wielkości drobiu.

Ostatnie przygotowania:

Wyjmujemy indyka z piekarnika i usuwamy z niego farsz za pomocą łyżki. Farsz wkładamy do brytfanki, wyrównujemy i umieszczamy z powrotem w piekarniku, rozgrzanym do 225 ° C. Pieczemy tak długo aż farsz się zarumieni.

Zanim pokroimy mięso pozwólmy mu przestygnąć ok. 15 minut.

Aby przygotować sos roztapiamy masło w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu, aż zniknie pianka. Dodajemy mąkę i podgrzewamy, aż pojawi się intensywny aromat. Następnie powoli wlewamy do rondelka sos jaki powstał w brytfance w trakcie pieczenia indyka, całość intensywnie ubijając (jeśli sos w brytfance wyparował możemy dolać do niej odrobinę wody). Sos gotujemy jeszcze przez 10 minut, a następnie dodajemy czerwone wino oraz sos sojowy i gotujemy kolejne 5 minut. Całość doprawiamy rozmarynem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Życzymy smacznego!

agdrtv24
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe