Uczta spod parowej mgiełki
Złota polska jesień i śnieżna zima to czas, gdy sięgamy po sezonowe warzywa i zaglądamy do zimowych zapasów. W okresie tym szczególnie ważne jest właściwe odżywianie się. Aby zachować pełnię barw i aromatów marchewki, papryki czy brokułów mistrzowie kuchni radzą stosować piekarniki parowe. Dzięki piekarnikowi parowemu marki Siemens każdy może zostać wybitnym kucharzem. Pełne danie wraz z dodatkami i sosem możesz ugotować już za jednym razem, na trzech poziomach tego urządzenia.
Najważniejszymi elementami w profesjonalnej kuchni są, po pierwsze, forma podania potrawy - piękna kompozycja kolorów na talerzu, po drugie, prawidłowy sposób przygotowania, a po trzecie, harmonia smaków i aromatów. Efekt ten można osiągnąć albo żmudną pracą w kuchni, albo korzystając z zalet piekarnika parowego HB26D552 marki Siemens. Przygotowane w nim warzywa i owoce wyglądają tak, jak gdyby przed chwilą przyniesiono je z ogrodu. Gotowanie na parze pozwala na zachowanie niemal wszystkich witamin i substancji odżywczych. Na przykład w brokułach gotowanych na parze pozostaje o 50 procent więcej witaminy C niż w brokułach gotowanych w wodzie. Na parze nic się nie rozgotowuje, a smak pozostaje tam, gdzie powinien być: w mięsie, rybie, owocach i warzywach. Jarzyny nie tracą swoich walorów nawet wtedy, gdy - jak to życiu bywa -telefon odzywa się w momencie, kiedy danie jest już gotowe do wyjęcia z piekarnika. W piekarniku parowym warzywa nie rozgotują się tak szybko jak w wodzie, możemy więc spokojnie odebrać telefon i poczekać chwilę z podaniem obiadu.
Różnorodność na minimalnej przestrzeni
Piekarnik parowy do zabudowy nie wymaga więcej miejsca niż kuchenka mikrofalowa. Można go zabudować w każdym, najwygodniejszym dla nas miejscu, np. w szafce na wysokości ra-mion.
Doskonałym rozwiązaniem jest również kompaktowy piekarnik Siemens z funkcją pary HB36D572. Stanowi on połączenie standardowego piekarnika z piekarnikiem na parę: oprócz funkcji gotowania na parze znajdziemy w nim bowiem cechy zwykłego piekarnika z termoobiegem. Warto podkreślić, iż oba sposoby pieczenia można ze sobą łączyć tak jak w profesjonalnej kuchni. Urządzenie to jest więc idealne do przygotowywania pieczeni, która wewnątrz jest niesamowicie soczysta, a na zewnątrz apetycznie chrupiąca. Równie dobrze nadaje się też do pieczenia chleba - pachnącego i chrupiącego jak z najlepszej piekarni.
Podstawowe dane:
- Nazwa produktu: Piekarnik parowy cookControl40
- Symbol: HB26D552
- Gotowanie na parze: 35-100 C
- Ilość rodzajów grzania: 4
- Ilość programów automat.: 40
- Sugerowana cena: 4.369 PLN
- Nazwa produktu: Piekarnik z funkcją pary cookControl70
- Symbol: HB36D572
- Gotowanie na parze: 35-100C
- Pieczenie: 30-230C
- Ilość rodzajów grzania: 9
- Ilość programów automat.: 70
- Sugerowana cena: 5.569 PLN